Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Transition Festival maakt programma vijfde editie bekend

28 okt - Vandaag is het programma van het Utrechtse Transition Festival bekendgemaakt, dat voor het eerst twee dagen telt. De focus ligt op hedendaagse jazz, grensverleggers en geïmproviseerde muziek en belangrijke headliners zijn Jacob Collier en Jan Garbarek.Transition Festival, 2 en 3 april 2020.Transition Festival wordt gehouden op 3 en 4 april 2020 in verschillende zalen van TivoliVredenburg en er treden zo'n veertig formaties op. Op vrijdag komt Jacob Collier terug naar Utrecht voor de presentatie van zijn nieuwe album Djesse Vol 2 nadat hij vorig jaar Vol 1 presenteerde met het Metropole Orkest. Saxofonist Jan Garbarek is op zaterdag voor het eerst in tien jaar weer op Nederlandse bodem te zien met zijn Jan Garbarek Group.

Projecten
De jubileumeditie van Transition biedt enkele bijzondere projecten. Zo treedt Trondheim Jazz Orchestra op met gitarist John Scofield en voert New Cool Collective met de strijkers van het Alma Quartet een jazzinterpretatie van Beethoven’s Opus 127 uit. De Vlaamse pianist Bram De Looze geeft een soloconcert op een parallel-besnaarde concertvleugel en Shai Maestro beklimt het podium met Erik Truffaz.Jan Garbarek Group voor het eerst in tien jaar weer in
Nederland. Foto © Christian Pacher.Ook projecten uit Nederland dienen zich aan: Eric Vloeimans’ Gatecrash met zangeres Ntjam Rosie, pianist Juraj Stanik deelt het podium met trompetlegende Ack van Rooijen, Jasper Blom improviseert met duo Niels Broos & Jamie Peet, Kika Sprangers presenteert nieuwe kwintetcomposities, gitarist Ed Verhoeff brengt een ode aan John Abercrombie met drummer Adam Nussbaum en Maarten Hogenhuis brengt opnieuw zijn North Sea Jazz compositieopdracht.

Viool
Bijzondere aandacht voor de viool binnen de jazz met concerten van de Poolse violist Adam Baldych in een duo met de Noorse pianist Helge Lien, violist Hakon Aase (Mathias Eick Quintet) vinden we bij de minimalistische jazz van Thomas Strønen’s Time Is A Blind Guide en Rembrandt Frerichs Trio heeft de Iraniër Kayhan Kalhor te gast, een van de sterspelers op de kamancheh.Shai Maestro treedt op met Erik Truffaz.

Foto © Karen van Gilst.


Sleutelfiguren

Uit het Verenigd Koninkrijk komen over naar Utrecht Alfa Mist, Kokoroko, Vels Trio, Binker Golding Quartet, Portico Quartet en collectief Steam Down. 

Sleutelfiguren uit de moderne jazz op het affiche zijn Avishai Cohen en zijn elektrische band Big Vicious, Kandace Springs, het nieuwe kwartet van James Brandon Lewis, (bassiste) Linda May Han Oh Quartet en Butcher Brown.

Een passe-partout voor het festival kost 95 euro, de vrijdag 46 euro en de zaterdag 56 euro.


©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010