Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Tunetown – There From Here

CD-RECENSIE

Tunetown – There From Here
bezetting: Kelly Jefferson tenor- & sopraansaxofoon; Artie Roth contrabas; Ernesto Cervini drums, percussie
opgenomen: 17 & 18 november 2018, Grant Avenue Studio, Hamilton-Ontario, Canada
uitgebracht: 20 september 2019
label: Slammin Media
aantal stukken: 10
tijdsduur: 43’21
website: tunetownjazz.com - slamminmedia.ca
door: Georges Tonla Briquet


De Canadese drummer Ernesto Cervini heeft vele gedaanten. Deze keer duikt hij op met een trio om de grenzen af te tasten tussen postbop en soundtracks voor (teken)films.

De intro van nog geen minuut is al meteen een korte maar krachtige ontlading van deze Drievuldigheid gevormd door contrabas, saxofoon en drums. Het is tevens de perfecte weerspiegeling van de cd-titel en de hoestekening of hoe comics en bop elkaar kunnen aanvullen. Het daaropvolgende ‘The Monks Of Oka’ (opgedragen aan Thelonious Monk) sluit hierbij naadloos aan met Cervini in pure Gene Krupa-stijl en een eerste keer ook bassist Artie Roth in de kijker. Deze laatste getuigt van een heel aparte en persoonlijke speelstijl. In ‘As She Wonders’ benadert hij met zijn snarenspel de klankwereld van de eensnarige berimbau of de Osmaanse gusle. Roth schreef het nummer met Sammy Fain zijn ‘Alice In Wonderland’ in het hoofd en ook als eerbetoon aan een van zijn helden, Nick Drake.

Aan de hand van Ellingtons ‘Sophisticated Lady’ lijken de heren een scène uit een film noir te evoceren, inclusief de bijhorende walm van sigarettenrook. De zwart-witfotografie van Francis Wolff verklankt als het ware. Het onderliggende rustige funkpatroon in ‘Split Infinity’ wordt voortdurend gewijzigd zodat je het houvast steeds verliest. Een ontwrichtende maar verslavende aanpak vooral door de omzichtige manier waarop dit systeem uitgewerkt wordt. Een gelijklopend principe wordt toegepast in Cole Porters ‘All Of You’ dat traag op gang komt maar door het inlassen van breekpunten telkens andere tempo’s aanneemt. Het kubistische ‘The Mayor’ en het al even hoekige ‘Infinity Past’ leunen dan weer aan bij Spike Jones zijn knotsgekke taferelen terwijl ‘Kindling’ de perfecte klankband vormt voor een achtervolgingsscène. De meditatieve afsluiter ‘A Transient Space’ met kleine gedetailleerde kanttekeningen laat de luisteraar tenslotte mijmerend achter.

Ernesto Cervini ontpopt zich wederom als een van de koersbepalende krachten uit een in onze contreien haast onbekende Canadese scene. Onterecht en dus werk aan de winkel voor organisators die hun nek durven uit te steken. 
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)


There From Here


© Jazzenzo 2010