Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Mo van der Does Quartet – Common Myths

CD-RECENSIE 

Mo van der Does Quartet – Common Myths
bezetting: Ian Cleaver trompet, Mo van der Does altsaxofoon, Tijs Klaassen contrabas, Wouter Kühne drums
opgenomen: november 2018, Fattoria Musica, Osnabrück
uitgebracht: september 2019
abel: FMR
aantal stukken: 11 
tijdsduur: 51’39
website: movanderdoes.com
door: Cyriel PluimakersHet kwartet van altsaxofonist Mo van der Does herbergt misschien wel de vier grootste talenten die de nieuwe generatie heeft voortgebracht. Naast de leider zelf biedt het ensemble ruimte aan de sprankelende trompet van Ian Cleaver en het dynamische ritmetandem met contrabassist Tijs Klaassen en Wouter Kühne. Waar sommige van zijn generatiegenoten het zoeken in steeds meer uitdijende ensembles, richt Van der Does zich op een kernachtige artistieke boodschap met een compact kwartet. Alle vier musici wonnen, naast diverse andere onderscheidingen, ooit het Prinses Christina Concours.

Fris
Wat vanaf het eerste moment opvalt aan dit debuutalbum is de frisheid van de muziek. Alle composities zijn van de leider zelf afkomstig en laten horen hoe actueel akoestische jazz, zonder elektronica en andere franjes, nog steeds is. Van der Does heeft een prachtig helder geluid op zijn altsaxofoon, dat enigszins refereert aan de grote Paul Desmond (1924-1977). Zijn solo’s zijn telkens bijzonder zorgvuldig opgebouwd, met een juiste dosering van ideeën en energie. Hetzelfde geldt voor trompettist Ian Cleaver, die zijn trompet laat knetteren als een echte bebopper en in de voetsporen lijkt te treden van de veel te vroeg overleden Kenny Dorham (1924-1975). Wat is het heerlijk om weer een jazztrompettist te horen met een licht brutaal geluid. 

Symbiose
Klaassen en Kühne vormen een onverslaanbaar ritmetandem, een symbiose vergelijkbaar met bekende duo’s als Beets-Ineke, Glerum-Bennink en Gorter-Verdurmen. De afwezigheid van een piano geeft de blazers bovendien een grote vrijheid in hun improvisaties. De thema’s worden losjes gespeeld en in de solo’s worden regelmatig de grenzen opgezocht. Uitermate levendig klinken de blazers in ‘Kingshouse’, terwijl beiden in ‘The Unknown’ de introspectie opzoeken. Bijna weldadig is hun samenspel in ‘Circumstantial’ en in de titeltrack ‘Common Myths’ horen we de prachtig gestreken contrabas van Klaassen als fundament onder een thema vol weemoed en verlangen.

Rijp
De muziek van dit kwartet klinkt buitengewoon rijp, alsof de musici al over een decennialange ervaring beschikken. De composities van de leider zijn echte verhalen, die een stevige bodem bieden voor doortastende improvisaties. Bijzonder om te horen dat deze jonge musici echt in het diepe springen en kiezen voor een avontuurlijke aanpak, waarin niet de marketing maar de muzikale inhoud de boventoon voert. Illustratief hiervoor zijn de lyrische solo van Van der Does op ‘Rannoch’s Mist’ en de levendige afsluiter ‘August Crisis’ waarin de leider op zijn altsaxofoon echt tot het gaatje gaat. Van de jonge generatie heeft het Mo van der Does Quartet de beste papieren in handen voor een glanzende toekomst!
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk).


© Jazzenzo 2010