Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Portico Quartet – Memory Streams

CD-RECENSIE 

Portico Quartet – Memory Streams
bezetting: Duncan Bellamy drums, elektronica; Milo Fitzpatrick basgitaar; Keir Vine hang, keyboards; Jack Wyllie alt- en sopraansaxofoon, keyboards; Francesca Ter-Berg cello; Flora Curzon viool, altviool
opgenomen: 4-13 januari 2019
uitgebracht: 4 oktober 2019
label: Gondwana Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 44’52
website: porticoquartet.com - gondwanarecords.com
door: Mathijs van den Berg


Op hun vijfde album ‘Memory Streams’ horen we het Britse Portico Quartet in de bekende bezetting van drums, basgitaar, saxofoon, keyboards en hang. Hun volstrekt unieke geluid, dat zowel wortelt in jazz als in modern klassiek, minimal music, ambient en elektronica, werken ze opnieuw verder uit. Meer nog dan voorheen versmelten de klanken tot één ruimtelijk geheel: elektronica en akoestische instrumenten worden vloeiend met elkaar verbonden, waarbij de akoestische instrumenten regelmatig door de elektronica zijn gehaald.

Het album bevat negen gelaagde composities die stuk voor stuk uitmunten in spanning en subtiliteit. De repeterende en uitwaaierende patronen worden opnieuw ondersteund door gevarieerde grooves, waarvoor ook af en toe een drumcomputer wordt gebruikt. De emotie komt vooral van het wat snerpende, melancholieke spel van Jack Wyllie, die de composities een folkloristische of oosterse toets geeft. 

Steeds worden er grenzen opgezocht. Door de elektronische vervorming ontstaat soms een diffuus geluid, waar langzaam naartoe wordt gewerkt in verschillende naast elkaar bestaande notenreeksen. Het versterkt de roes waar de muziek je in brengt. Op enkele nummers wordt de beat flink aangezet: de drums klinken bonkig en de bas speelt dreunende partijen. Wyllie’s spel kan uitmonden in een woeste improvisatie. 

‘Memory Streams’ is weer een typische Portico Quartet vol verrassende elementen. Zo heeft het Farfisa-orgel op het nummer ‘Dissident Gardens’ een vervreemdend effect en doen de elektrisch vervormde strijkers op ‘Double Helix’ je in een ware auditieve achtbaan belanden. Op het slotnummer wordt er als band volop geïmproviseerd. Bovenal is het weer een plaat van een grote mysterieuze schoonheid. 

Portico Quartet treedt 13 november op tijdens Super Sonic Jazz in Amsterdam, 21 november in De Roma in Antwerpen en 15 januari in Flagey in Brussel.


Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Offset


© Jazzenzo 2010