Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Espen Berg Trio – Free To Play

CD-RECENSIE 

Espen Berg Trio – Free To Play 
bezetting: Espen Berg piano; Bárour Reinert Poulsen contrabas; Simon Olderskog Albertsen drums
opgenomen: 25, 26 november 2018
uitgebracht: 6 september 2019
label: Odin Records / PIAS
aantal stukken: 9
tijdsduur: 50’35
website: espenberg.no - odinrecords.com 
door: Mathijs van den BergHet openingsnummer van ‘Free To Play’ van het Espen Berg Trio zet je op het verkeerde been. ‘Monolitt’ is een behoorlijk experimenteel klankbeeld dat sterk afwijkt van de rest van het album. Het is de enige gezamenlijke compositie. Verwacht ook geen introspectieve plaat als de, overigens fraaie, voorganger ‘Bølge’. ‘Free To Play’ heeft, indachtig de titel, een veel meer improviserend en expressief karakter, al is er ook een enkel meer ingetogen stuk.

De groep is, zoals veel Noord-Europese pianotrio’s, duidelijk schatplichtig aan EST, met nummers vol contrast en met veel melodie. Maar je hoort in de improvisaties ook invloeden van Keith Jarrett en Brad Mehldau. Deze zijn op de nieuwe plaat sterker dan ooit. Door tegelijkertijd akkoorden en melodieën te spelen creëert Espen Berg een vol en rijk geluid. De dynamiek daarvan wordt nog eens versterkt door de ritmesectie, die meer improviseert dan begeleidt. De musici blijven steeds dicht bij elkaar, zodat het geluid nergens in een kakofonie ontaardt. Daarbij bevat de muziek genoeg rustpunten.

Berg speelt puntig, maar neemt ook de tijd voor meer gedragen partijen vol subtiele randjes. Poulsen is een heel melodieuze bassist die af en toe accenten plaatst met een gezwollen toon. Het spel van drummer Albertsen is buitengewoon inventief en energiek. Het trio gaat er soms vol tegenaan. Op ‘Episk-Aggressiv Syndrom’ en ‘Meanwhile in Armenia’ hoor je ronduit explosieve uitbarstingen. 

Het album sluit af met een mooi, langzaam stuk met parelend pianospel en gestreken bas. Op ‘Free To Play’ etaleert het Espen Berg Trio zijn kunnen met pakkende composities en virtuoze improvisaties en laat tevens blijken de blik vooruit te richten.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Kestrel


© Jazzenzo 2010