Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Veelbelovende Europese jazz op 12 Points Festival in Bimhuis

6 sep - Het van oorsprong Ierse 12 Points Festival wordt dit jaar gehouden in Bimhuis. Het vierdaagse jazzfestival - van 25 tot en met 28 september - presenteert twaalf veelbelovende Europese acts, die aan het begin van een internationale carrière staan.De Noorse band Juno speelt op zaterdag.

Foto © Bimhuis.


Opzet
12 Points Festival - vernoemd naar de hoogste score op het Eurovisie Songfestival - werd in 2007 in Dublin opgericht met als doel jonge, creatieve en ambitieuze artiesten in jazz en aanverwante muziek uit alle delen van Europa te promoten. Het festival wordt georganiseerd door het onafhankelijke in Dublin gevestigde Improvised Music Company en kende in voorgaande jaren edities in onder meer Portugal, Spanje, Zweden en Denemarken. Per avond staan drie bands op het toneel - twaalf per festival - die elk een uur spelen.

Programma
In Bimhuis zijn dat op de woensdag het Poolse Kasia Pietrzko Trio, de Spaanse pianist Xavi Torres en de Engelse Family Band. Donderdag spelen het Ierse Robocobra Quartet, het Finse Katu Kaiku Trio en het Oostenrijkse Sketchbook Quartet. Op vrijdag treden voor het voetlicht het Italiaanse Filippo Vignato Trio, het Zwitserse Trio Heinz Herbert en het Nederlandse Ikarai. Het festival wordt op zaterdag afgesloten door het Noorse Juno, het Franse No Tongues en het Belgische The Brums.

Nieuw in Amsterdam is de Europe Jazz Network Zenith Award, een prijs voor muzikant of band die uitblinkt in innovatie en meesterschap en voortaan jaarlijks op 12 Points Festival zal worden uitgereikt.

Orange Line
Elke festivalavond wordt voorafgegaan door een Nederlandse act, respectievelijk Sun-Mi Hong, Niels Broos & Jamie Peet en Guy Salomon Group.©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010