Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ilmiliekki Quartet – Land Of Real Men

CD-RECENSIE

Ilmiliekki Quartet – Land Of Real Men
bezetting: Verneri Pohjola trompet; Tuomo Prättälä piano; Antti Lötjönen contrabas; Olavi Louhivuori drums
opgenomen: 27 februari 2018
uitgebracht: 26 april 2019
label: We Jazz Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 57’43
website: www.wejazz.fi
door: Mathijs van den BergHet Finse Ilmiliekki Quartet is zo lang van de radar verdwenen dat de liner notes bij hun nieuwe album ‘Land Of Real Men’ een uitgebreide verantwoording van deze absentie van dertien jaar bevatten en tegelijk het geheugen opfrissen. Het laatste in het kort: de groep begon stormachtig door in 2002 de Young Nordic Jazz Comets-competitie te winnen. Al snel volgden diverse buitenlandse tours en vestigde de band haar naam als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de moderne Finse jazz.

Inmiddels een stuk ouder en gelouterd door veel individuele speelervaring in diverse gerespecteerde ensembles - onder andere The Five Corners Quintet, Tomasz Sta?ko Quintet - laten de leden met dit nieuwe album horen elkaar nog steeds goed aan te voelen. Het lijkt niet toevallig dat het live-opnamen betreft, aangezien livemuziek voor het Ilmiliekki Quartet altijd al de basis was. Alle sporen van livegeluid zijn overigens gewist, zodat het als een studioalbum klinkt, maar dan puur, zonder overdubs. 

Dat de groep immer compromisloos is, blijkt al uit de keuze voor het openingsnummer: een bewerking van Laurie Anderson’s avantgardehit ‘O Superman’ uit 1981. Het coveren van non-jazznummers was vanaf het begin iets wat dit gezelschap graag deed. Het stuk leent zich hier uitstekend voor met Verneri Pohjola’s staccato trompet in plaats van de menselijke stem, die al snel aan het improviseren slaat. Wat op het hele album opvalt is het onbevangen spel met af en toe wat prettige gekte. 

De composities zijn heel verschillend van karakter. Op ‘Singharat soi 1’ lijken de instrumenten hun eigen weg te gaan. ‘Afterimage’ bevat klankschilderingen. ‘Il Maleki’ is een soort funeral march, terwijl ‘Land Of Real Men’ – de titel is ironisch bedoeld – een popachtig ritme heeft. Pohjola is een virtuoos trompettist met een vaak rauw, expressief geluid. Tuomo Prättälä’s pianospel is meer ingetogen, wat vooral goed te horen is op het mooie op Ravel’s ‘Pavane pour une infante défunte’ geïnspireerde ‘Ravelogue’. Bassist Antti Lötjönen en drummer Olavi Louhivuori spelen lenige partijen waarbij Lötjönen soms een solerende rol heeft.

‘Land Of Real Men’ bevat eigenzinnige muziek die zowel bevreemdend als bevrijdend werkt. En nu maar afwachten of het de mannen dit keer wel lukt om bij elkaar te blijven. Om hun eigentijdse echtemannenmuziek te maken.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
O Superman


© Jazzenzo 2010