Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Programma ZomerJazzFietsTour weer veelbelovend

23 aug - Traditiegetrouw op de laatste zaterdag van augustus, wordt op de 31e de 33e editie van de ZomerJazzFietsTour (ZJFT) gehouden. Ruim dertig internationale ensembles uit de wereld van de actuele jazz en geïmproviseerde muziek geven acte de présence op diverse locaties langs verschillende fietsroutes in het Groningse Reitdiepdal.Slagwerkveteraan Louis Moholo-Moholo komt met zijn band 5 Blokes. 
Foto © Maarit Kytoharju.


Drummers

Bijzondere aandacht dit jaar voor drummers uit binnen- en buitenland. Uit Zuid-Afrika komt slagwerkveteraan Louis Moholo-Moholo (1940) die optreedt met zijn band 5 Blokes (5 september ook in Bimhuis te zien) met als gast Tobias Delius. De Amerikaanse drummer Gerry Hemingway speelt met Trio Achim Kaufmann en de Noorse drummers Paal Nilssen-Love en Gard Nilssen spelen respectievelijk met hun bands Fish & Steel en Acoustic Unity. De Berlijnse slagwerker Willi Kellers speelt in duo met pianiste Julie Sassoon.

Uit Nederland treden aan Han Bennink met klarinettist Joris Roelofs, Michael Vatcher met dj Joke Lanz, Jamie Peet met Jasper van 't Hof en Victor de Boo brengt een eerbetoon aan Sean Bergin met diens originele blazerssectie. Verder zijn er nog bands van slagwerkers Onno Govaert, Gerri Jäger, Tristan Renfrow, Aleksandar Skoric en George Hadow te bewonderen.

Nieuw
Ook nieuwe projecten doen de ZJFT aan. Zo komt onder meer de Argentijnse rietblazer Natalio Sued met zijn trio Native Speaker, presenteert trombonist Joost Buis zijn nieuwe band Buisonic, neemt bassist Luc Ex het op tegen de machines van Peter Zegveld in het programma L'Orchestra Mécanicien en wordt het TryTone kwartet Dalgoo nieuw leven ingeblazen. Ook Estafest met Jeroen van Vliet, Anton Goudsmit, Oene van Geel en Mete Erker is van de partij.

Uit het buitenland komen voorts het pianotrio De Beren Gieren, accordeonist Tuur Florizoone, basklarinet kwartet Woody Black, het Griekse Tania Giannouli Trio en speelt het trombone trio Jeb Bishop, Matthias Müller en Matthias Muche een hommage aan de Duitse trombonist Johannes Bauer (1954 - 2016).

Proloog
De proloog, op 30 augustus, is dit jaar in het Groningse Vera met optredens van de Turkse zangeres Sanem Kalfa en een optreden van de band rondom gitarist Christian Kuhn met John Dikeman in de gelederen.

Routes
Op de website van ZJTF is op eenvoudige wijze een fietsroute te kiezen door op een van de gekleurde bolletjes te klikken waarna het speelschema getoond wordt. De concerten worden gegeven in boerenschuren en middeleeuwse kerkjes.
©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010