Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Niet eerder uitgebracht album John Coltrane ziet het licht

21 aug - John Coltrane's oude label Impulse! Records brengt een niet eerder gehoorde verzameling opnames uit die de legendarische saxofonist met zijn klassieke kwartet in 1964 opnam onder de titel 'Blue World'. Het album, dat alternatieve versies van eerdere Coltrane-composities bevat en één nieuw nummer, wordt 27 september uitgebracht op lp, cd en digitaal.John Coltrane - Blue World.Nieuwe versies
'Blue World' bevat nieuwe versies van de Coltrane-nummers 'Naima', 'Village Blues', 'Traneing In' en 'Like Sonny'. Het enige onbekende stuk is het titelnummer van het album, dat klinkt als een vertraagde variatie van zijn kijk op de popstandaard 'Out of This World', die hij eerder had opgenomen voor zijn album 'Coltrane' uit 1962.

De 'Blue World'-opnamen met Jimmy Garrison op contrabas, pianist McCoy Tyner en Elvin Jones op drums, dateren uit de tussenliggende periode van de albums 'Crescent' en 'A Love Supreme' en waren bedoeld als soundtrack voor de Canadese kunstfilm 'Le chat dans le sac' van filmmaker Gilles Groulx. Uiteindelijk werd voor de film slechts tien minuten gebruikt uit de 37 minuten durende sessie; nieuwe versies van 'Naima' en 'Village Blues'. De rest verdween ongedocumenteerd in de archieven van Impuls! Records.

Vorig jaar verscheen bij het Impuls!-label ook al een 'nieuw' Coltrane-album: 'Both Directions at Once', een 'zoekgeraakt album' dat de saxofonist opnam in 1962, eveneens met zijn klassiek kwartet.

Lees ook:Beluister het nummer Blue World via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Beluister het nummer Blue World via YouTube


© Jazzenzo 2010