Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazz Middelheim viert 50-jarig jubileum uitbundig

CONCERTRECENSIE. Jazz Middelheim Festival, Antwerpen, 15 en 16 augustus 2019
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Het Jazz Middelheim Festival in Antwerpen beleeft dit jaar zijn 50-jarig jubileum. Een grote prestatie en een goede reden om flink uit te pakken. Met name op donderdag 15 en vrijdag 16 augustus zijn veel musici geprogrammeerd die bijgedragen hebben aan de rijke geschiedenis van dit bijzondere evenement.

  
Enrico Rava, Pharoah Sanders en Ambrose Akinmusire op de jubileumeditie van het Antwerpse festival Jazz Middelheim.

Feestelijk
Jazz Middelheim opent met een feestelijk concert van Idris Ackamoor & The Pyramids, een ensemble dat een muziek speelt die invloeden bevat van Sun Ra en Fela Kuti. Met zijn tenorsaxofoon en didgeridoo vuurt Ackamoor op energieke wijze de band aan, waarbij met name violiste Sandra Poindexter hem van passend repliek dient. Met een nummer gewijd aan de 18-jarige Afro-Amerikaan Michael Brown die vijf jaar geleden door de kogel van een blanke politieagent omkwam, maakt Ackamoor een duidelijk politiek statement.

  
Saxofonist Idris Ackamoor. Slam poet Saul Williams trad op met David Murray.

Maatschappijkritiek
Tweede act is het kwartet van David Murray dat uitgebreid is met slam poet Saul Williams. Veel repertoire is afkomstig van hun album ‘Blues for Memo’, met stevige kritiek op de huidige Amerikaanse maatschappij. Williams spuugt zijn woorden soms bijna letterlijk in de microfoon, ondersteund door de tenorsaxofoon van Murray. Sommige nummers zijn uitgeschreven als een echt arrangement, waarbij de woorden naadloos in de muziek zijn geïntegreerd. 

Trompettist Ambrose Akinmusire is dit jaar Artist In Residence en treedt de eerste avond op met zijn project ‘Origami Harvest’: een bezetting waarin de plek van de bassist ingevuld wordt door een strijkkwartet. Ook bij hem treffen we een slam poet aan in de persoon van Kokayi (Carl Walker). Rap, jazz en hedendaags klassiek vinden elkaar in een unieke symbiose. Ook bij ‘Origami Harvest’ is de maatschappijkritiek niet van de lucht. 

  
Trompettist Ambrose Akinmusire nam slam poet Kokayi mee. Pharoah Sanders.

Breekbaar
De 79-jarige Pharoah Sanders bezet als laatste het hoofdpodium: broos en breekbaar komt hij op, ondersteund door een stok. Maar wanneer hij de tenorsaxofoon in zijn mond steekt blijkt hij nog steeds over dat kenmerkende gepassioneerde geluid te beschikken. Zijn ritmesectie is krachtig en vol vuur, met aan de piano de energieke Benito Gonzalez en op drums de stuwende Gene Calderazzo. De stevige contrabas van Oli Hayhurst vormt de stabiele factor. Het optreden wordt afgesloten met een glansrijke uitvoering van John Coltrane’s lijflied ‘Naima’.

  
Pharoah Sanders Quartet. Pianist Eric Legnini. Kenny Werner Quartet met zangeres Vivienne Aerts.

Spiritueel
De vrijdagmiddag opent met een stevig concert door het kwartet van de Belgische pianist Eric Legnini. Hij brengt een hommage aan Les McCann, de godfather van de soul jazz. Legnini heeft de grooves van diens muziek goed onder de knie en zorgt voor een bijzonder swingend en aangenaam optreden. De ideale appetizer voor een middag en avond vol echte jazz.  Iets minder krachtig is het concert van het Kenny Werner Quartet, met een nogal op routine spelende Peter Erskine op drums en een discutabele bijdrage van zangeres Vivienne Aerts. Ook sopraan- en tenorsaxofonist Dave Liebman komt niet echt uit de verf. 

  
Kenny Werner. Charles Lloyd.

Tenorsaxofonist Charles Lloyd, 81 jaar jong, treedt als derde op en pakt de grote tent volkomen in met zijn weidse en spirituele geluid. De beweeglijke ritmesectie – met pianist Gerald Clayton, contrabassist Reuben Rogers en drummer Eric Harland – drijft hem tot grote prestaties. De tijd heeft duidelijk geen vat op hem gekregen en met de jaren is hij eigenlijk alleen maar beter gaan spelen. Bijzonder geïnspireerd is ook de bijdrage van gitarist Marvin Sewell, die volop de ruimte krijgt om te schitteren.

  
Trompettist Enrico Rava en band. Idris Ackamoor.

Verjaardag
De uit Italië afkomstige Enrico Rava viert zijn tachtigste verjaardag en treedt aan met een formatie met toppers uit eigen land: onder meer tenorsaxofonist Francesco Bearzatti, gitarist Francesco Diodati en pianist Giovanni Guidi. Rava speelt alleen op flugelhorn en geeft uiting aan zijn lyrische kant. Hij heeft oudere composities opnieuw gearrangeerd en een aantal nieuwe toegevoegd. Zijn uitbundige toon zingt over het park. Je voelt dat hij hier heel wat keren met succes heeft opgetreden en het als een eer beschouwt om tijdens zijn verjaardag op dit podium te staan. Het publiek reageert uitzinnig en de oude maestro geniet zichtbaar. Het is te hopen dat de nieuwe generaties jazzmusici ook in staat zijn om concerten van een dergelijk niveau in Middelheim neer te zetten. Want dan kan het festival zeker nog een keer vijftig jaar mee!

Gezien: Idris Ackamoor & The Pyramids, David Murray Quartet feat. Saul Williams, Ambrose Akinmusire ‘Origami Harvest’, Pharoah Sanders Quartet (15/8). Eric Legnini ‘Tribute to Les McCann’, Kenny Werner Quartet, Charles Lloyd ‘Kindred Spirits’, Enrico Rava ‘80th Birthday’ (16/8)


© Jazzenzo 2010