Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Steven Delannoye Trio – Midnight Suite

CD-RECENSIE

Steven Delannoye Trio – Midnight Suite
bezetting: Steven Delannoye tenor- en sopraansax; Yannick Peeters contrabas; Lionel Beuvens slagwerk
opgenomen: maart 2008 in VRT Studio Toots
release: 2009
label: WERF Records
tracks: 11
tijd: 44.03
website: www.stevendelannoye.com  - www.dewerf.be
myspace: www.myspace.com/stevendelannoyetrio
door: Rinus van der Heijden


Het begint al met de bezetting: tenorsaxofoon, contrabas en slagwerk. Lijkt voor de hand liggend, maar een saxofoon die de meestal gebruikte piano vervangt, zorgt voor geheel andere muzikale kleuren. Voeg daarbij het muzikale concept van dit jonge Belgische trio: een mix van jazz, pop, bezonken klankvelden en de oortjes van de luisteraar worden vanzelf gespitst.

Steven Delannoye is van vele markten thuis. Zijn deelname in de DelVita Group en Sammy’s on the Bowery dat nog niet zo lang geleden samenwerkte met Andrew d’Angelo, toont dat Delannoye zich diverse richtingen uit beweegt. Bassiste Yannick Peeters speelde onder andere bij Dré Pallemaerts en Frank Vaganee en daarmee toont ook zij zich veelzijdig Slagwerker Lionel Beuvens heeft al rond gesnuffeld bij groepen als Bendere Banjax en het Peter Hertmans Quartet, voordat hij zich tot het trio van Steven Delannoye ‘bekeerde’. In 2006 haalde dit drietal de finale van het concours van Jazz Hoeilaart; nu is het debuutalbum op de markt gekomen.


Steven Delannoye Trio afgelopen 5 maart in de Hnita-Jazz Club te Heist-op-den-Berg in België. Vlnr: Steven Delannoye, Lionel Beuvens, Yannick Peeters. Fotografie © Jos L. Knaepen

Het Steven Delannoye Trio heeft oog voor details. Details die het koestert en oppoetst. In de elf eigen stukken is veelzijdigheid troef, wordt een breed gebaar afgewisseld met fijnzinnige, tegen kamermuziek aanleunende soli en groepsklanken. De ruimte voor improvisatie is afgemeten, zoals dat wel vaker bij jonge musici voorkomt. Daarmee is niet gezegd dat harmonie en melodie voorrang krijgen; wél dat ook de hier gemaakte keuzes de muziek haar eigenzinnige autoriteit meegeven.

In het Steven Delannoye Trio heeft de rijke Belgische jazzscene, die de laatste twee jaar behoorlijk in beweging is, een rijke kompaan gevonden.


© Jazzenzo 2010