Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Søren Bebe Trio – Echoes

CD-RECENSIE 

Søren Bebe Trio – Echoes
bezetting: Søren Bebe piano; Kasper Tagel contrabas; Anders Mogensen drums
opgenomen: januari 2019
uitgebracht: 10 mei 2019
label: From Out Here Music
aantal stukken: 10
tijdsduur: 45’21
website: www.sorenbebe.dk
door: Mathijs van den BergNa het schitterende ‘Home’ uit 2016 verscheen onlangs het zesde album van het Deense Søren Bebe Trio, ‘Echoes’. Hierop horen we opnieuw warmbloedige en ruimtelijke pianotriomuziek. Het trio, met Kasper Tagel inmiddels als vaste waarde op contrabas, is verder gegroeid en evenwichtiger geworden. De invloed van klassieke componisten als Satie en Pärt blijft sterk aanwezig en tegelijk is er meer aandacht voor folkmuziek.

De muziek klinkt vaak losser en een tikje opgewekter dan op het sterk introspectieve ‘Home’, maar is onverminderd lyrisch en sfeervol. De bas heeft een meer prominente rol gekregen en is in diverse solo’s te horen. Tagels spel is warm en melodieus en sluit daarom prachtig bij de piano aan. Tagel schreef ook een compositie, ‘Homeward’. Drummer Mogensen, trio-lid van het eerste uur, kleurt het geluid bijzonder smaakvol en bijna onopvallend in.

‘Echoes’ is veelzijdiger dan zijn voorganger. Er is ruimte voor swing, we horen twee Deense traditionals en er is een bewerking van het adagio ‘Sospiri, Op.70’ van Elgar. Het opvallendst is ‘New Beginning’, een gezamenlijk geschreven stuk met een sterk experimenteel karakter. Drum en bas klinken steviger, Bebe speelt ritmischer. Hier gaat het om het avontuur, niet om het mooie spel. De vraag of dit ook een nieuwe fase van het trio inluidt kan alleen door een volgend album beantwoord worden.

Er staan ook nummers op die op ‘Home’ hadden kunnen staan, zoals het verstilde ‘Alba’ en het licht melancholieke ‘Alone’ met prachtige versieringen. ‘Echoes’ is wederom een weldadige luisterervaring: toegankelijke jazz vol raffinement die het best te vergelijken valt met het Tord Gustavsen Trio. Søren Bebe is een van de mooist spelende pianisten uit de hedendaagse jazz en heeft met zijn trio weer een pracht van een album gemaakt.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Homeward


© Jazzenzo 2010