CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com Maarten Kerkhof op Profeet of proleet: Zou M. bang geworden zijn door de ongezouten kritiek van CP en nu snel de ook door CP bejubelde Greg …
Jo Kloprogge op Hiphop laat sporen na op North Sea Jazz: Helaas kwamen heel veel soorten jazz helemaal niet aan bod. Gelukkig heeft Tivoli dit najaar een gewe…
Paul van Kemenade op Profeet of proleet: Hoe dan ook; er is reeds jaren wel degelijk een vernauwing in de Nederlandse jazzwereld aan de hand m…
Storm Vogel op Arild Andersen – In-House Science: "Wanneer worden ze uitgenodigd voor een Nederlands jazzfestival?" Welnu: dat was vandaag het geval, …
Hans777 op VPRO Vrije Geluiden verdwijnt van de buis: Zelfs de VPRO gaat vervlakken en deze 2 schitterende programma's van de buis halen. Wat blijft zijn p…
Marc van Roon op Profeet of proleet: Hi Cyriel, ik neem aan dat dit over Mike Bindraban gaat? Scheelt de lezer veel gegoogle ;-) We leven …
Jeannine op VPRO Vrije Geluiden verdwijnt van de buis: Zeer jammer, ga het missen op zondagochtend. Jaren van genoten. Was uniek.
Emile op Sound Liaison verbindt studio en liefhebbers van kw…: "De akoestische eigenschappen van deze ruimte zijn fantastisch en na afloop hoeven we alleen nog maar…
 

« Sound Liaison verbind… | Home | Alex Koo / Mark Turne… »

Profeet of proleet


These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Twitter
09 Juli 2019

Beste C.
Ik snap dat u graag meer NL jazz-artiesten ziet op de festivals. Tegelijkertijd bent u degene die vaak de NL jazz-artiesten een veeg uit de pan geeft als zij vernieuwend zijn. Bovendien is het naar mijn bescheiden mening niet netjes als u een persoon op deze manier zwart probeert te maken. Tussen de lijnen door klinkt wel wat jaloezie door; u heeft graag ook een dikke vette auto en zou graag zelf ook geïnterviewd worden over uw kwaliteiten. Ik zou u graag willen adviseren: schoenmaker houd u bij uw leest. Schrijf over mooie muziek en stop met mensen afmaken. Verlaag u niet tot een dergelijk niveau.
Audi, vide, tace, si tu vis vivere in pace, audi alteram partem. (Hoor, zie en zwijg, als je in vrede wilt leven en luister naar de 'andere'kant)

Coos Wouter - 10-07-’19 09:36

Dit stuk gaat over belangenverstrengeling. Naar mijn idee is duidelijk waarneembaar dat er een soort van kartelvorming aan de hand is binnen een bepaald gedeelte van de jazzscene in Nederland wat het jazzklimaat en de mogelijkheden van de Nederlandse muziek en musicus die zich daar mee bezig houdt geen goed doet. Je ziet dezelfde mensen steeds terugkomen in allerlei vormen, functies e.d.. Dat was natuurlijk altijd al zo alleen hadden in het verleden die mensen die steeds rouleerden geen commerciële belangen dan behalve dat het af en toe een klein baantje opleverde. Nu er duidelijk commerciële belangen meespelen van bedrijven in een noodlijdend en tevens gesubsidieerd circuit kan je daar zeker vragen bij stellen. Dit fenomeen signaleert Cyriel. Laatst zag ik een email van Injazz voorbij komen waarin reclame werd gemaakt voor een commercieel festival van een bedrijf/persoon die weer allerlei bemoeienissen had binnen Injazz. Injazz behoort zich in te zetten voor de Nederlandse auteur/musicus die overigens ook het event betaald middels de SoCu gelden van de Buma en behoort niet een gratis platform te zijn voor commerciële andere partijen die nota bene bijna of niets doen voor de Nederlandse auteur/musicus. Dat dit mogelijk is komt natuurlijk door de incestueuze belangenverstrengeling. Over deze tendens gaat deze column. Een moedig stukje.

Ben van den Dungen (E-mail ) - 10-07-’19 13:14

Waarom schrijf je dit artikel überhaupt? Ik sluit mij volledig aan bij Coos Wouter. Het enige wat ik hier terug lees is je reinste afgunst en jaloezie. Dat je iemand zo compleet afbrand op persoonlijk vlak vind ik een hele treurige actie van je.

M. is naar mijn mening iemand met een droom net als jij en ik. Waar het bij de meeste bij een droom blijft is M. er een die wel ballen toont om zijn droom te concretiseren. En het klopt, de line-up staat niet bol van de Nederlandse artiesten. EN?? Wie zegt dat dit een vereiste is? De lokale bakker geven we toch ook geen preek als hij geen bruin brood wil verkopen? Als maker hoor je bijvoorbeeld dit vaak; 'maak in eerste instantie iets wat je zelf mooi vindt en niet voor het publiek'. Helemaal mee eens. Waarom zou dit recht niet gelden voor iemand die bijvoorbeeld zelf een festival wil organiseren?

Mijn mening is dat M. graag zijn persoonlijke visie en passie wil meegeven aan het Nederlandse publiek en dat op zijn manier wil doen. En daar is niks mis mee want jij en ik doen het niet. Dus Cyriel, wil je meer Nederlandse acts op een festival, ga dan lekker lobbyen en netwerken bij de organisatoren (wat M. blijkbaar goed kan; supermooi!) of begin je eigen festival.

Aan de andere kant stel ik voor ik dat als je weer zoiets op opschrijft je eerst even bij het Groothandelsgebouw langsloopt om gewoon van gedachten te wisselen. M. bijt niet..

Frerick (E-mail ) - 10-07-’19 15:11

Veel mooie muziek gemaakt met ‘Envy’ in de titel..... Trieste column...

Joop (E-mail ) - 10-07-’19 19:47

Wie is M.?

Yuri Honing (E-mail ) - 10-07-’19 20:40

Echt misselijkmakend, dat op de man spelen op deze manier. Wat dan nog, dat M. een succesvolle Double bill neerzet? Of dat Cory Henry geen echte jazz is? Of succes heeft in de media? Cyriel, hier klinkt duidelijk jaloezie in door, dat siert je niet, en jij bent zelf ook geen wonder van integriteit. Dat er commerciële belangen meespelen met een festival, is niet meer dan logisch, dat zowel Jazz International als Mondriaan Jazz goede lineups hebben is een zekerheid. De salonsocialist uit Utrecht, met zelf een (............ verwijderd door redactie), besliste anders. Bah.

Hans van Manen (E-mail ) - 10-07-’19 23:29

Moedig stukje. Doordrenkt van jaloezie en afgunst. Kinderachtig. Dit soort columns heeft de jazz in NL echt nodig! Ja-knikkertje en volgzame CP schaap Ben van den Dungen (docent op het conservatorium in Rotterdam toch? Oef...) is het weer met je eens Cyriel. Steek die maar in je zak! Hoera!

Maar even serieus: als het kennelijk gaat om zgn. belangenverstrengeling (dank voor het verhelderen Ben), zegt Hans hierboven het goed. Misschien kan de redactie ook een stuk publiceren over CP's palmares van (............ verwijderd door redactie) en meer? Kan de redactie misschien ook een stuk publiceren over het ontbreken van zijn artistieke visie ("Jazz meets Soul" in wereldstad Spijkenisse,... met jawel Ruben Hein!) Oh ja, en graag een stuk dat niet professioneel oogt en waarin kinderachtig op de man en persoon CP wordt gespeeld. Hopelijk kan Ben zich er dan weer in vinden en zijn studenten ook.

Journalistiek is op dit platform en vooral in dit stuk, erg ver te zoeken. De echte proleten. Goed bezig redactie! (......... verwijderd door redactie).

Stefan - 11-07-’19 09:35

Ik weet niet of we nou jaloers moeten zijn op M.Feit is dat de muziekindustrie verrot is en dat de muzikanten aan de zijlijn staan.Trends worden uitgemolken en als Jazz verkocht.Zo wie zo is Jazz onder muzikanten niet erg geliefd als label. We praten liever over muziek. Ik ben blij dat ik de Thelonius tijd in Rotterdam heb meegemaakt.Wij waren de schrik en de luis in de pels van onze kunstambtenaren.Grotendeels onafhankelijk van boekers werden er prachtige optredens gerealiseerd dankzij Willem van Empel en later cyriel.Altijd innovatieve muzikanten uit binnen- en buitenland en zeer belangrijk : we gunden elkaar wat en stonden open voor spijkerharde kritiek. Kom op mensen, hou elkaar scherp en daarna gezellig een borrel drinken !

Coen - 11-07-’19 14:25

Hi Cyriel, ik neem aan dat dit over Mike Bindraban gaat? Scheelt de lezer veel gegoogle ;-)
We leven in complexe hecht vervlochten tijden die zowel ruimte bieden voor nieuwe mogelijkheden en initiatieven maar tegelijkertijd ook vragen om passende morele en professionele kaders. Heb je artikel iig met belangstelling gelezen. Valt vanuit vele perspectieven veel over te zeggen zonder dat we het onderwerp beoordelend in een goed/fout, oprecht/pervers paradigma moeten trekken. Laten we allen met elkaar dit gesprek blijven voeren om tot passende professionele kaders te komen die ruimte schenken aan het meervoudige palet aan smaken en opvattingen. Groet, Marc

Marc van Roon - 13-07-’19 12:58

Hoe dan ook; er is reeds jaren wel degelijk een vernauwing in de Nederlandse jazzwereld aan de hand met in een aantal gevallen dezelfde mensen die te lang de dienst uitmaken en waarvan sommige met verschillende petten op, aan de touwtjes trekken. Dit draagt naar mijn mening niet altijd even bij aan een gezonde visie en verdere ontwikkeling van jazz in het algemeen in het toch al zo magere wereldje.

Paul van Kemenade (E-mail ) (URL) - 15-07-’19 22:59

Zou M. bang geworden zijn door de ongezouten kritiek van CP en nu snel de ook door CP bejubelde Greg Ward en Melissa Aldana geprogrammeerd hebben op Jazz International Rotterdam?

Maarten Kerkhof (E-mail ) - 18-07-’19 13:29


Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen: