Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

SHALOSH – Onwards And Upwards

CD-RECENSIES 

SHALOSH – Onwards And Upwards
bezetting: Gadi Stern piano, fender rhodes, micro korg; David Michaeli contrabas; Matan Assayag drums
opgenomen: 31 oktober – 2 november 2018
uitgebracht: 21 juni 2019
label: ACT Music
aantal stukken: 10
tijdsduur: 66’23
website: shalosh.net - actmusic.com 
door: Mathijs van den BergOp het eerste gezicht lijkt het Israëlische trio SHALOSH (‘drie’ in het Hebreeuws, je schrijft de naam met hoofdletters) het zoveelste pianotrio dat zijn inspiratie mede haalt uit klassiek, dance en rock. In de liner notes noemen ze Nirvana, Brahms en The Bad Plus als belangrijke inspiratiebronnen. Toch verdient dit trio bijzondere aandacht.

Dit is het derde studioalbum van de groep, die vijf jaar bestaat. Ze brachten ook nog een live-cd uit. Men heeft alles gedaan om tot een eigen en hecht geluid te komen. Als je de heren mag geloven, en waarom niet, zien zij elkaar dagelijks en zijn ze daarom zowat familie geworden. Ze willen zich alleen op SHALOSH richten om tot het meest optimale resultaat te komen. Ze klinken dus behalve sympathiek ook zeer ambitieus. ‘SHALOSH is not just a band, it’s an idea’, volgens pianist Gadi Stern.

Als we de grote woorden vergeten en naar de muziek luisteren valt inderdaad op hoe homogeen het geluid is en hoe gelijkwaardig de groepsleden zijn. Songstructuur en improvisatie lopen vloeiend in elkaar over. Stern speelt wervelende patronen en pakkende melodieën. Een enkele keer voegt hij elektrische partijen toe. Bassist Michaeli zorgt met gestreken bas voor een oosters tintje. De ritmes zijn lichtvoetig of leunen tegen rock aan. De vergelijking met EST dringt zich af en toe op en de invloed van The Bad Plus is zeer herkenbaar. De band is zich duidelijk nog aan het ontwikkelen.

Toch blijft de muziek overrompelen en boeien. Door de volle klank en het elan waarmee wordt gespeeld. Ook durft SHALOSH gewaagde keuzes te maken met een versie van de stadionmeezinger ‘You’ll Never Walk Alone’ en een bewerking van a-ha’s monsterhit ‘Take On Me’ die ze helemaal van de oorspronkelijke meligheid weten te ontdoen. Of je op zulke covers zit te wachten is een tweede, maar lekker eigenwijs is het wel. Bovenal is SHALOSH een fantastisch trio dat klinkt als een warm kloppend hart. Muziek die vervoert en energie geeft.Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)Onwards And Upwards


© Jazzenzo 2010