Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Music Meeting weer terug bij oorspronkelijke DNA

CONCERTRECENSIE. Music Meeting, Park Brakkenstein Nijmegen, 8 t/m 10 juni 2019
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Het openluchtfestival Music Meeting, in het Park Brakkenstein te Nijmegen, is al jarenlang internationaal toonaangevend voor muziek die zich op het grensvlak beweegt van jazz en wereldmuziek.  De afgelopen edities zagen we echter ook uitstapjes richting soul, minimal music en theatervoorstellingen. Dit keer zijn twee jonge programmeurs aan het team toegevoegd: Maite Hontelé en Kay Krijnen. Oudgediende Wim Westerveld heeft de supervisie over het artistieke verhaal.

  
Artist In Focus Eliane Correa, kwartet met Paul van Kemenade en Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba op de podia van Music Meeting 2019.

Music Meeting is vooral sterk in het verbinden van genres en het initiëren van grensoverschrijdende projecten. Artist In Focus is dit jaar de uit Londen afkomstige Eliane Correa. Het evenement onderschrijft Keychange en streeft naar een 50-/50 balans tussen mannen en vrouwen op het podium. Het onderdeel ‘Forssa’ geeft ruimte aan jong Gelders talent.

Weer
Een steeds terugkerend probleem voor de Nederlandse buitenfestivals zijn de onvoorspelbare weersomstandigheden. De Music Meeting start in guur weer maar op de website staat duidelijk vermeld dat alles doorgaat, ondanks dat elders in Nijmegen al een dance festival is afgelast. Spannend is het allemaal wel terwijl directeur Sanne Grijsen haar inleidende speech houdt midden op het terrein, terwijl de wind giert en temperaturen een herfstachtig niveau hebben. 

  
Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba vechten tegen de weersomstandigheden. Pianist Alfredo Rodriguez en percussionist Pedrito Martinez. Ensemble Coladera.

Een regenbui schept verdere mistroostigheid. Het evenement komt dan ook aarzelend op gang met de samba van Roda da Holanda en bezoekers die vooral geneigd zijn om een schuilplaats te zoeken elders op het terrein. Het Braziliaans/Portugese Coladera moet vechten tegen de koude en hetzelfde geldt voor Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba die letterlijk moeten strijden tegen de erbarmelijke weersomstandigheden. Het was echt handiger geweest om – zoals in het verleden – een dichte tent te nemen voor het hoofdprogramma, niet gezelliger maar wel praktischer. Ngoni-grootmeester Kouyaté slaagt er niet in het publiek te ontdooien. 

Foodtrucks
Het festivalterrein bevat de nodige foodtrucks, maar de aangeboden variatie aan eten kan beter. Veel bezoekers gaan even naar huis of nuttigen de meegebrachte boterhammen. Bovendien zijn de prijzen – in verhouding tot het gebodene – aan de forse kant. Met weemoed wordt er teruggedacht aan het sympathieke en voordelige aanbod van een aantal jaren geleden, met forse borden paëlla, biologische hamburgers en overheerlijk Indisch eten. Op het gebied van catering kan zeker nog wat gewonnen worden met een goed advies.

  
Eliane Correa trad o.a. op met salsaband Mercadonegro voor dansende menigte. Sextet San Salvador speelde voor het eerst in Nederland.

Opgewarmd
Een geslaagde fusie tussen jazz en world vormt het optreden van het sextet Lo-Landers. De bezetting bevat bekende namen als altviolist Oene van Geel, doedelzakspeler Fraser Filield, gitarist Graeme Stephen, basgitarist Mark Haanstra en percussionist Udo Demandt. Het enthousiasme spat van de muziek af en de doedelzak van Fifield – die ook op pennywhistle is te horen - knerpt alsof hij een slagveld vol kermende gewonden moet overstemmen. Het ensemble weet Schotse folk en jazz naadloos met elkaar te combineren. 

Het weer is inmiddels beter geworden en de koude wind is gaan liggen. De Afro-Caribische muziek van The Garifuna Collective komt uitstekend uit de verf. De musici komen uit Belize, Honduras, Guatemala en Nicaragua. Ze brengen een geslaagde mix van West-Afrikaanse polyritmiek en Caribische stijlen als reggae, zouk en soca. Het publiek raakt nu echt opgewarmd.

  
Lo-Landers met o.a. Oene van Geel, Mark Haanstra en Fraser Filield. Pianist Dimitar Bodorov trad op met de Noorse saxofonist Tryvge Seim en de Avigeya Voices.

Passie
Een artistiek hoogtepunt vormt het gepassioneerde optreden van pianist Alfredo Rodriguez en percussionist Pedrito Martinez. In een zinderende set brengt dit uit New York afkomstige duo een ode aan hun Cubaanse roots. Het percussieve pianospel smelt naadloos samen met het opzwepende slagwerk: Martinez laat zijn conga’s spreken als een extra melodie instrument. Wanneer ook nog Michael Jackson’s overbekende ‘Thriller’ een sprankelende latin bewerking krijgt, kan de avond niet meer stuk. Hun bijna overvloedige enthousiasme straalt over op het publiek en leidt tot een absoluut hoogtepunt van de Music Meeting 2019. Een moment dat je als toeschouwer nooit meer vergeet en waar nog jaren later over nagepraat zal worden.

Artist In Focus Eliane Correa sluit de eerste dag af met een daverend salsa-optreden met Mercadonegro. Een concert dat tot dansen uitnodigt en een passende afsluiter vormt van deze eerste avond.

  
Global Improvisers Orchestra. Eliane Correa met de band Wara waaronder zangeres Juanita Euka.

Tweede dag
De volgende dag van de Music Meeting begint gelukkig zonnig. Het Global Improvisers Orchestra bijt de spits af met een ‘grenzeloze ode aan het vrij improviseren’. Een concept dat in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw misschien werd gezien als een artistiek nirwana, maar inmiddels hopeloos gedateerd aandoet. Dat de Music Meeting nog ruimte geeft aan een dergelijk initiatief getuigt zonder meer van artistieke durf, maar het maakt ook meteen duidelijk dat we ons nu in een ander tijdsgewricht bevinden. 

Krachtig is de polyfone vocale muziek van het uit Frankrijk afkomstige San Salvador. Een indrukwekkend sextet dat voor de eerste keer in Nederland optreedt. De Bulgaarse pianist Dimitar Bodorov krijgt van de artistieke leiding een carte blanche en breidt zijn trio uit met de Noorse saxofonist Tryvge Seim en de Avigeya Voices. De wonderbaarlijke klank van Seim’s tenorsaxofoon mengt naadloos met het stemmenweefsel van de Avigeya Voices: muzikale magie van het hoogste niveau. Ook is Seim te horen op sopraansaxofoon, waarop hij een vergelijkbare sfeer van Scandinavische weemoed weet te produceren. Pianist en componist Bodurov behoudt voortdurend de regie en zorgt voor een optreden met een fraaie spanningsboog. Een buitengewoon origineel project dat nu al smeekt om een grote Europese tournee!

  
Kwartet Paul van Kemenade, Ray Anderson, Ernst Glerum, Han Bennink. Duo Alfredo Rodriguez en Pedrito Martinez.

Eliane Correa, de Artist In Focus, zien we terug met haar all female septet Wara. Een ensemble dat heftige Jamaicaanse ritmes combineert met Cubaanse mambo en Colombiaanse cumbia. Uitermate dansbare muziek waarbij de teksten de nodige politieke statements bevatten. Er wordt luid en stevig gezongen en de ritmiek heeft een bijna explosief karakter. 

Voor een geheel ander geluid zorgt het kwartet van trombonist Ray Anderson, altsaxofonist Paul van Kemenade, contrabassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink. Het ensemble speelt nieuwe composities en laat horen dat ze misschien wel het beste vormen dat de NL-jazz momenteel te bieden heeft. Het emotionele van spel van de altsaxofonist raakt je recht in het hart en de Amerikaanse trombonist vormt de belichaming van een eeuw jazz: hij laat zijn instrument growlen als in een fanfare in New Orleans en snateren als een representant van de free jazz. Het ritmetandem Glerum-Bennink vormt de onverwoestbare rots in de branding. Heerlijk om authentieke jazz te horen in een wereldmuziekomgeving: dit kwartet maakt duidelijk dat je dit genre niet met allerlei onzin moet versieren en verdunnen. Krachtige muziek die in zijn meest pure vorm het best tot zijn recht komt!

  
Oene van Geel en doedelzakspeler Fraser Filield (Lo-Landers). Het Zimbabwaanse Mokoomba sloot Music Meeting af.

Aan het slot van de tweede avond treedt het uit Zimbabwe Afrorock afkomstige Mokoomba op, met de raspende stem van Matias Muzaza in de hoofdrol. Een optreden dat uitstekend uit de verf komt dankzij de meewerkende weergoden. 

DNA
Music Meeting is een festival dat artistieke integriteit hoog in zijn vaandel heeft staan. Waar andere muziekevenementen hun programma maar al te graag laten invullen door bekende boekingsbureaus als Mojo en Good Music, zien we hier hoe deze unieke productie zich - na een aantal mindere edities - herpakt en een duidelijk artistiek statement neerzet dat een voorbeeld vormt voor andere vergelijkbare initiatieven. Door de staf uit te breiden met jonge avontuurlijke programmeurs, die daadwerkelijk internationaal op zoek gaan naar nieuwe en interessante ontwikkelingen, heeft Music Meeting zijn DNA herontdekt.

Gezien: Roda da Holanda featuring Pedro Miranda, Coladera, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba, Lo-Landers, The Garifuna Collective, Alfredo Rodriguez en Mercadonegro & Eliane Correa (8/6).

Global Improvisers Orchestra, San Salvador, Dimitar Bodurov Trio featuring Tryvge Seim & Avigeya Voices, Wara, Anderson/Bennink/Glerum/Van Kemenade en Mokoomba (9/6).


© Jazzenzo 2010