Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Kleurrijk zanger en pianist Dr. John (77) overleden

7 jun - Veelzijdig en kleurrijk muzikant Dr. John is op 77-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. De pianist en zanger combineerde pop, blues, jazz, boogie woogie en rock en roll in een carrière die ruim vijftig jaar in beslag nam.Dr. John in 2011 op North Sea Jazz.

Foto © Ron Beenen.


Malcolm John Rebennack, de werkelijke naam van Dr. John, schreef zes Grammy Awards op zijn naam sinds zijn muzikale loopbaan in de jaren vijftig aanving in New Orleans. Een grote hit had hij in 1973 met 'Right Place, Wrong Time'.

Night Tripper
Dr. John The Night Tripper, zoals hij zich aanvankelijk noemde, debuteerde in 1968 met het album 'Gris-Gris'. Daarna nam hij nog zo'n dertig albums op. Ook was hij een begenadigd sessiemuzikant en werkte hij samen met onder andere The Rolling Stones, Van Morrison en Willy DeVille.

Dr. John stond ook bekend vanwege zijn extravagante kledij en flirts met voodoo rituelen en -ritmes. In Nederland stond hij meerdere malen op de podia van North Sea Jazz Festival.

Dr. John was ook producent en componist van filmmuziek. Hij is onder meer te zien in 'The Last Waltz', de door Martin Scorsese beroemde verfilming van het afscheidsconcert van The Band. In 2011 werd hij opgenomen in het geschiedkundige museum Rock and Roll Hall of Fame in de Amerikaanse stad Cleveland.
Right Place, Wrong Time (2012)©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010