Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Edisons voor Sanne Rambags en Jazz Orchestra of the Concertgebouw

28 mei - Sanne Rambags, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, en de samengestelde platenreeks ‘Functional Stereo Music’ van The Rob Franken Electrification zijn de Nederlandse winnaars van een Edison.Edison voor 'betoverende' Sanne Rambags.

Foto © Ton van Leeuwen.


Nationaal
Zangeres Sanne Rambags (24) krijgt de Edison voor het album 'Listen To The Sound Of The Forest' dat ze opnam met Mudita, bestaand uit pianist Sjoerd van Eijck en trompettist Koen Smits. De jury noemt het 'een even betoverend als uitdagend conceptalbum, dat ver buiten de grenzen van het veilige muzieklandschap treedt'. 

Jazz Orchestra of the Concertgebouw ontvangt een Edison voor 'Crossroads'. Indrukwekkend en het orkest heeft zichzelf opnieuw weten uit te dagen zonder in te leveren aan esthetiek, aldus de jury. 

Fender Rhodes-pionier Rob Franken (1941 - 1983) wordt postuum een Edison toegekend in de categorie Het Document, voor de zes samengestelde cd's 'Functional Stereo Music 1-6' met volwaardige 'achtergrondmuziek' ingevuld door topmusici als Ferdinand Povel, Eef Albers, Louis Debij, Rob Langereis, Koos Serierse en Bruno Castellucci.Edison voor Brad Mehldau's 'After Bach'.

Foto © Liesbeth Keder.


Internationaal
Internationale Edisons zijn er voor Brad Mehldau ('After Bach'), Jacob Collier ('Djesse Vol.1'), Fatoumata Diawara ('Fenfo “Something To Say”') en Janelle Monáe ('Dirty Computer').

Eerder was al bekend dat de Edison Oeuvreprijs is toegekend aan zangeres Angélique Kidjo die tijdens de uitreikingsavond een concert zal verzorgen.

Uitreiking
De Edisons worden uitgereikt op zondag 7 juli tijdens Edison Jazz/World dat plaatsvindt bij het Rotterdamse jazzpodium LantarenVenster, als onderdeel van festival North Sea Round Town.Recensie winnaars:

Zie ook:
©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010