Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ruud Breuls - Simon Rigter Quintet – Rise and Shine

CD-RECENSIE 

Ruud Breuls - Simon Rigter Quintet – Rise and Shine
bezetting: Simon Rigter tenorsaxofoon, flugelhorn; Jos Machtel contrabas; Marcel Serierse  drums; Ruud Breuls trompet; Karel Boehlee piano, fender rhodes
opgenomen: 2-3 januari 2019
uitgebracht: 3 mei 2019
label: Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 59’26
website: simonrigter.com - challengerecords.com 
door: Mathijs van den Berg


Geen nieuwlichterij deze cd van het Ruud Breuls-Simon Rigter Quintet, ‘Rise and Shine’. Dat is niet verbazingwekkend gezien de achtergrond van de protagonisten. Breuls, solotrompettist bij het Metropool Orkest en bij de WDR Big Band, is sterk beïnvloed door de hardbop van Clifford Brown, Freddy Hubbard en Cees Smal, van wie hij les had. Ook saxofonist Simon Rigter, die deel uitmaakt van het Jazz Orkest van het Concertgebouw, richt zich naar eigen zeggen wat zijn muzikale voorkeur betreft vooral op het verleden. Beide muzikanten kunnen elkaar op deze opnamen dus prima vinden.

De composities werden geschreven door Rigter en door pianist Karel Boehlee, die met zijn brede achtergrond in jazz en pop een wat modernere inslag heeft. Er is ook nog een cover van ‘Let’s Cool One’ van Thelonious Monk. We horen zes uptempo nummers en twee ballads. De muziek wordt uiteraard gekruid met diverse solo’s van trompet, sax en piano die in de snellere nummers lekker uit de bocht vliegen. Steeds draait het om swing en mooie harmonieën van vooral trompet en saxofoon. 

Breuls etaleert op dit album weer zijn prachtige, melodieuze toon. Vooral zijn spel op de flugelhorn op de ballad ‘Goodbye Cerbaia’ is van grote schoonheid. De solo’s van Rigter blinken zoals altijd uit in timing en frasering. Boehlee speelt naast piano ook fender rhodes en doet dit beide weergaloos. De gerenommeerde ritmesectie, van bassist Jos Machtel en slagwerker Marcel Serierse, houdt de vaart er immer goed in met buitengewoon smaakvol spel. 

Alles klopt op ‘Rise and Shine’. Met deze energieke en bezielde plaat laten deze oude rotten voelen dat de jazztraditie springlevend is. Eerlijke, pretentieloze en emotievolle muziek voor eenieder die zijn bop-hart wil ophalen of voor een jongere generatie die wil horen hoe deze muziek gespeeld moet worden. Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)Rise and Shine


© Jazzenzo 2010