Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nijmegen drie dagen in de ban van Music Meeting

20 mei - Met een programma dat varieert van post-punk tot en met jazz staat Nijmegen van 8 tot en met 10 juni weer volop in de belangstelling tijdens de 35e editie van Music Meeting.Bassekou Kouyaté's Ngoni Ba is een van de headliners van Music Meeting.Londen

Gevestigde namen, nieuw talent en onontgonnen geluiden vormen de kern van Music Meeting. Onder meer een keur aan Londense artiesten ('City in Focus') doet het festival aan zoals 'artists in focus' pianist Eliane Correa (bandleider van Wara) en percussionist Bex Burch (bandleider van Vula Viel). Mengvormen van jazz worden gebracht door bands als Liran Donin’s 1000 Boats, Ill Considered en Nubiyan Twist.

Vrouwen
Op festivals is doorgaans slechts vijftien procent van de artiesten vrouw. In samenwerking met Keychange zet Music Meeting zich in voor een kentering. Een greep uit de vrouwelijke artiesten die optreden tijdens Music Meeting: Anandi Bhattacharya, Dimitar Bodurov Trio featuring Trygve Seim & Avigeya Voices, Sanne Rambags European Colours Group, North Sea String Quartet & Roland Satterwhite, Nubiyan Twist, Betsayda Machado & Parranda El Clavo en de twee artists in focus Eliane Correa en Bex Burch.Artist in focus Bex Burch.Gelderland

In samenwerking met de provincie Gelderland presenteert Music Meeting drie dagen lang talent uit deze provincie op het Gelderland Talent Stage. Aan bod komen onder andere Fringe Orchestra, het Arnhemse multi-disciplinaire collectief MOT en bigband The Pubi’s.

Wereld
Een van de publiekstrekkers van het festival is de Malinese superster Bassekou Kouyaté. Zijn band Ngoni Ba bestaat louter uit familieleden. De meester op de traditionele West-Afrikaanse luit speelde met Paul McCartney en Bono en bracht met 'Miri' recent een nieuw album uit.

Vanuit de hele wereld trekken musici naar Nijmegen, waaronder het kwartet Paul van Kemenade, Han Bennink, Ernst Glerum, Ray Anderson, uit Spanje Antonio Lizana Trio, het Sloveense Sirom, Betsayda Machado & Parranda El Clavo uit Venezuela, het Braziliaanse Clube da Encruza, Global Improvisers Orchestra, trompettist Peter Evans en Mokoomba uit Zimbabwe.

Programmeurs
Ook zijn er workshops tijdens Music Meeting dat met Kay Krijnen en Maite Hontelé twee nieuwe programmeurs heeft aangetrokken die de avontuurlijke artistieke koers van het festival samen met programmeur van het eerste uur Wim Westerveld moeten garanderen.


©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010