Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Fred Hersch & The WDR Big Band – Begin Again

CD-RECENSIE 

Fred Hersch & The WDR Big Band – Begin Again
bezetting: Fred Hersch piano; WDR Big Band o.l.v. Vince Mendoza
opgenomen: 2019, WDR Studios, Koln
uitgebracht: 7 juni 2019
label: Palmetto Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 55’49
website: fredhersch.com - wdr.de - vincemendoza.net
door: Erno Elsinga
Gezien de al jarenlange broze gezondheid van Fred Hersch had de albumtitel ‘Begin Again’ evenzogoed gebruikt kunnen worden voor een willekeurig album van de pianist uit de afgelopen decennia. Besmet met het Hiv-virus en een maandenlange coma ten gevolge van een longontsteking in 2008 onderbraken zijn carrière hinderlijk, maar brachten allerminst schade toe aan diens creativiteit en ondernemerszin.

‘Begin Again’ bevat negen composities van Hersch (1955) die de pianist eerder op plaat zette in triovorm en nu door arrangeur en orkestleider Vince Mendoza (1961) bewerkt zijn voor een grootscheepse uitvoering door de WDR Big Band, uiteraard met Hersch achter de vleugel. 

Mendoza laat de composities van Hersch filmisch voorbij glijden. Robuust maar fijnzinnig voegt de uit koper bestaande big band – saxofoons, trombones en trompetten – een onbestemd verlangen naar romantiek en nostalgie toe aan de melodische werken van de Amerikaan. In praktisch alle stukken zijn er solo’s voor de pianist waarin zijn unieke verfijning en gevoel voor touche en timing een speelbal zijn voor het orkest, dat soms ook met ingehouden adem het spel van Hersch omlijst, zoals in ‘Pastorale’ en ‘Out Someplace (blues for Matthew Shepard)’. 

De voormalig leider van Metropole Orkest vervult de carte blanche die hij kreeg van Hersch met verve. De balans tussen diepgang en nuancering is uitzonderlijk, evenredig de solo’s van Hersch en het koper. De Nederlandse trompettist Ruud Breuls schittert in ‘Rain Waltz’ en ‘Forward Motion’ en doorspekt van emotie zijn de improvisaties van tenorsaxofonist Paul Heller en altsaxofonisten Karolina Strassmayer en Johan Hörlén.

Hersch’ breekbare spel gaat nergens verloren en, hoe tegenstrijdig, diens composities op de rand van de stilte worden door de WDR Big Band kracht bijgezet. Waar eerder grootheden als Billie Holiday (‘Lady In Satin’) en Joni Mitchell (‘Travelogue’) erin slaagden hun intieme repertoire met succes orkestraal te laten weerklinken, voegen Hersch en Mendoza met ‘Begin Again’ daar een uiterst smaakvol album aan toe.

Fred Hersch & The WDR Big Band is te zien 6 juli op Gent Jazz Festival.


Beluister het nummer Begin Again (inloggen Spotify noodzakelijk)
The Big Easy


© Jazzenzo 2010