Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Maarten Hogenhuis Trio – Rise & Fall

CD-RECENSIE 

Maarten Hogenhuis Trio – Rise & Fall
bezetting: Maarten Hogenhuis alt- en tenorsaxofoon, Phil Donkin contrabas, Mark Schilders drums
opgenomen: 2018, De Kraak Van Van Dam, Oosterbierum
uitgebracht: mei 2019
label: eigen beheer
aantal stukken: 11
tijdsduur: 48’45
website: maartenhogenhuis.com
door: Cyriel PluimakersSaxofonist Maarten Hogenhuis (1986) is vooral bekend van het succesvolle kwartet Bruut!, maar maakte inmiddels ook een tweetal trio-cd’s: ‘4/3’ en ‘Mimicry’. Nu voegt hij een derde loot aan de stam toe met ‘Rise & Fall’. Achter de drums zit de bekende Mark Schilders en op contrabas horen we de Brit Phil Donkin. De meeste composities zijn van Hogenhuis zelf afkomstig.

Nouvelle vague
Het album start met ‘Mouchot’s World’, een melodie die zo uit een nouvelle vague film lijkt te komen. De altsaxofoon van Hogenhuis klinkt buitengewoon lieflijk, alsof hij net naar de legendarische Paul Desmond (1924-1977) heeft geluisterd. De donkere contrabas van de Brit dient hem passend van repliek. In ‘Missing Fun’ krijgt Donkin een nog forsere rol, waarin hij de muziek, al plukkend en trekkend, letterlijk draagt. De titeltrack ‘Rise & Fall’ komt verspreid over het album in drie gedaantes terug: eerst startend met een onbegeleide solo op altsaxofoon, daarna met een uitgebreid feature voor de contrabas en tot slot als een triostuk waarin we de krachtigere kant van Hogenhuis horen. 

Aaibaar
Het bekende ‘Lise’ van Eefje de Visser krijgt een lyrische uitvoering. De traditional ‘Black Is The Color’ wordt met veel gevoel neergezet: Hogenhuis weet echt de kern van dit stuk te raken. Het speelse ‘Painting By Numbers’ geeft ruimte aan het enorm beweeglijke spel van het trio, met een dansende contrabas en opzwepend slagwerk. ‘The Bloom’ laat Hogenhuis uitgebreid op tenorsaxofoon horen, een instrument waarop hij bijna dezelfde lenigheid heeft ontwikkeld als op zijn hoofdinstrument. Cole Porter’s ‘Easy To Love’ krijgt een aaibare interpretatie, die alle facetten van de prachtige melodie uitlicht. In zijn solo raakt Hogenhuis de luisteraar recht in het hart.

Compositieopdracht
Met de van Louis Cole afkomstige ballad ‘Your Moon’ luidt Hogenhuis deze verzorgde productie uit. Het meeslepende thema wordt vol tederheid gespeeld. Woorden schieten tekort voor de kwaliteit van dit smaakvolle album, dat ook nog eens bijzonder fraai en ruimtelijk opgenomen is in een kerkje in het Friese Oosterbierum. Het in eigen beheer geproduceerde ‘Rise & Fall’ is een van de meest integere en hartverwarmende Nederlandse jazzproducties van de afgelopen tijd.

Zaterdag 13 juli zal Hogenhuis op het North Sea Jazz Festival de aan hem toegekende compositieopdracht presenteren. De verwachtingen zijn nu al hoog gespannen!

Maarten Hogenhuis Trio is te zien: 17/5 TivoliVredenburg Utrecht, 18/5 Bimhuis Amsterdam, 25/5 Amersfoort Jazz Festival.

Zie ook:Rise & Fall


© Jazzenzo 2010