Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Søren Kjærgaard – Concrescence / Live At Freedom Music Festival

2 CD-RECENSIES

Søren Kjærgaard – Concrescence
bezetting: Søren Kjærgaard piano
opgenomen: 18 & 19 juli 2017, Village Studios, Kopenhagen
uitgebracht: 22 januari 2019
label: ILK
aantal stukken: 17
tijdsduur: 45’05
website: sorenkjaergaard.com
door: Georges Tonla Briquet
De Deense pianist Søren Kjærgaard komt met twee nieuwe albums tegelijkertijd op de proppen. Het gaat om een live soloconcert en een solo-opname in de studio. Tweemaal welkom in zijn zeer persoonlijke wereld van improvisatie.

Kjærgaard staat internationaal bekend als een van de meest avontuurlijke improvisators. Zo kreeg hij de kans te musiceren met onder meer Andrew Cyrille, Billy Hart, Thomas Morgan, Tim Berne en Jakob Bro. Op zowel ‘Concrescence’ als ‘Live At Freedom Music Festival’ zat hij echter helemaal alleen achter de piano zonder het vangnet van medemuzikanten. Beide albums mogen beschouwd worden als elkaars yin en yang en maken deel uit van een onderzoek dat hij in de loop van 2016-2018 uitvoerde onder de titel ‘Multi-layeredness in Solo Performance’ waarbij concerten gepaard gingen met lezingen. Hij stelde zich daarbij tot opdracht op zoek te gaan naar de beperkingen maar ook de vele mogelijkheden van de soloformule. Noem het gerust experimenteren met een instrument, in casu de piano, om klankclusters te creëren rond een bewust gekozen leegte.

‘Concrescence’ werd geregistreerd in de studio en bevat in totaal zeventien korte fragmenten variërend van een halve minuut tot net geen vier minuten. Conceptueel door de ingesteldheid maar vooral ook heel vrij door de invallen van het moment. De rode draad is het overwegende minimalisme. Alles werd in een enkele take op band gezet maar van een flow is geen sprake. Het gaat om reeksen van noten als stippellijnen die heel ver uit elkaar liggen. Het is vooral telkens wachten om op het juiste ogenblik de stilte te verbreken door spaarzame ingevingen. John Cage en Morton Feldman zijn voor de hand liggende vergelijkingen.


Søren Kjærgaard – Live At Freedom Music Festival
bezetting: Søren Kjærgaard piano
opgenomen: 1 september 2017, Koncertkirken, Kopenhagen
uitgebracht: 22 januari 2019
label: ILK
aantal stukken: 5
tijdsduur: 43’51
website: ilkmusic.com

Op ‘Live At Freedom Music Festival’ hoor je dezelfde pianist die eenzelfde opdracht voor ogen heeft maar nu gebruik maakt van een totaal andere aanpak. Hij gaat heel wat expressiever te werk. Losse donkere noten worden geplaatst als uitroeptekens.

Af en toe duikt er weliswaar een vloeiend geheel op dat zich ogenschijnlijk lijkt te ontwikkelen maar telkens toch abrupt afgebroken wordt. Als een golfbeweging in de mysterieuze nevels van de improvisatiewereld. Keer op keer knutselt Kjærgaard zo abstracte constructies in elkaar. Een passage als ‘Third Movement’ (elk stuk kreeg de titel van movement’ mee) klinkt dan weer iets toegankelijker, zij het in de context van een pianist die zich niet laat strikken door (jazz) etiketteringen. Ook voor fans van Craig Taborn en Vijay Iyer. 

Een dubbele stijloefening met als thema het artistiek verantwoord opvullen van stilte en ruimte. Tevens een evenwichtsoefening tussen meditatieve intimiteit en berekende geometrie. Uitgegeven op het Deense ILK-label, een huis van vertrouwen wanneer het gaat om vrije improvisatie en grensverleggende muziek.
Søren Kjærgaard – Concrescence (Spotify, inloggen noodzakelijk)Søren Kjærgaard – Live At Freedom Music Festival (Spotify, inloggen noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010