Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Lieven Venken / Rene Hart / Anat Fort Trio - Bubbles

CD-RECENSIE

Lieven Venken / Rene Hart / Anat Fort Trio - Bubbles 
bezetting: Lieven Venken drums, Rene Hart bas, Anat Fort piano
opgenomen: September 2005, Flux Studio, New York
uitgebracht: maart 2019
label: Hypnote
aantal stukken: 10
tijdsduur: 44’33
website: anatfort.com - hypnoterecords.com
door: Georges Tonla Briquet
‘Bubbles’ is een album met een apart verhaal. Of hoe een privé jamsessie leidde tot het uitbrengen van een veertien jaar oude opname.

Net als zovele andere jazzmuzikanten kon de Belgische drummer Lieven Venken niet weerstaan aan de verleiding van New York. Hij vertrok in 2002 en verbleef er vijftien jaar. Sinds 2017 is hij terug met een koffer vol ervaringen. Ondertussen is hij opnieuw volop actief in de lokale Belgische scene en duikt hij op in de meest uiteenlopende projecten, variërend van afro-funk tot classic bop. Geen toevallige aanbiedingen maar steeds het resultaat van een bewuste keuze. Daar ligt net de kracht van deze drummer. Hij komt nooit onvoorbereid naar een afspraak of optreden.

Dat was ook niet het geval toen hij met saxofonist Nicolas Kummert (Jef Neve, Drifter, Alexi Tuomarila Quartet), pianist Bram De Looze (LABtrio, Pentadox, Antoine Pierre Urbex) en contrabassist Giuseppe Millaci (Vogue Trio, Fred Delplancq Quartet) begin 2019 een namiddag ging jammen. Elkeen mocht eigen composities aanbrengen. Venken koos voor ‘Bubbles’ dat hij nog schreef in New York. Het sloeg onmiddellijk aan bij de anderen. Vooral bij Millaci die tevens het label Hypnote in handen heeft met daarop uitgaven van onder meer Vincent Thekal Trio, Arthur Possing Quartet en Phil Abraham. Bleek dat dit nummer afkomstig was van een sessie in een New Yorkse studio samen met de Israëlische pianiste Anat Fort (ECM-artieste) en de New Yorkse contrabassist Rene Hart (Don Braden, Myra Milford, Branford Marsalis, Honey Ear Trio). Millaci hoorde meteen het potentieel. In overleg met de drie muzikanten werd uiteindelijk een selectie gemaakt samengebracht onder de titel ‘Bubbles’.

Tijdloos
Heeft het zin veertien jaar oud materiaal uit te brengen? ‘Bubbles’ is geen revolutionair album. De kracht zit in het tijdloze aspect. Het trio kende elkaar al een poosje, dat komt duidelijk tot uiting. Voor een aantal stukken waren er basisschetsen die ze in de studio aanvulden en uitwerkten. De opener ‘Minnesota’ werd geleverd door Anat die dit schreef toen ze in die Amerikaanse staat verbleef. Je voelt haast de uitgestrektheid van de natuur aan, weg van het drukke Brooklyn. Mocht iemand hier een tekst bij plakken, krijg je een singer-songwriterpareltje à la Jackson Browne. 

Het daaropvolgende ‘Bubbles’ is helemaal wat anders. De drie tasten de grenzen af tussen (flarden) partituur en improvisatie zonder in extreme stijloefeningen te verzinken. In technische termen, Venken speelt een vier tegenover een vijf en voegt er een zes aan toe wat leidt tot het sprankelend en wat tegendraads karakter. In totaal staan er vijf ‘composities’ (waarvan een cover) op ‘Bubbles’, afgewisseld met korte stukjes vrije impro. Het leidt tot een sterke en spannende opbouw.

Absoluut hoogtepunt is de bewerking van ‘Walking On The Moon’ (The Police). De manier waarop ze deze hit uit elkaar rafelen en de zo gecreëerde ruimte heel subtiel weten op te vullen, getuigt van absoluut meesterschap. ‘Bubbles’ is een authentiek product over de hele lijn. Zo kwamen er geen overdubs aan te pas. Enkel de mixing (door Max Ross) en de mastering (Mike Marciano) dateren van anno 2019. 

De bedoeling is dat er ook een vervolg komt. Lieven Venken, Rene Hart en Anat Fort staan opnieuw op dezelfde golflengte. Nu nog de optredenkalender gevuld krijgen en dan hopelijk een nieuwe opname.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)Minnesota


© Jazzenzo 2010