Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Moers Festival vooral evenement voor avonturiers

11 mei - Voor avonturiers biedt het Duitse Moers Festival, net over de grens bij Venlo, jaarlijks spektakel. Ook de 48e editie staat volop in het teken van alles wat niet mainstream is: improvisatie, hedendaags, avantgarde, minimal en elektronica. Van 7 tot en met 10 juni op verschillende locaties in Moers.De band Ex Eye met Colin Stetson, Toby Summerfield, Shahzad Ismaily en Greg Fox.Twee jaar geleden verhuisde het festival naar de Festivalhalle met een capaciteit van 1.700 toeschouwers. Daarnaast is er het festivaldorp met meerdere podia die plaats bieden aan 500 liefhebbers elk, met aangrenzend kleinere podia voor een 50-koppig publiek. Hart van het festival zijn de Moers Sessions, waar muzikanten bijeenkomen voor nachtelijke sessies. In 2015 ontving het festival de EJN Award For Adventurous Programming.

Programma
De organisatie koos dit jaar de Mexicaanse vibrafonist en drummer Emilio Gordoa Rodriguez (1987) als Improviser in Residence. Sun Ra Arkestra reist af naar Moers en er zijn soloconcerten van saxofonist Colin Stetson en trompettist Peter Evans.

Japan
In de negendelige set ‘Japanese New Music Festival’ treden verschillende Japanse muzikanten solo, in duo of anderszins voor het voetlicht, zoals drummer Tatsuya Yoshida, de gitaristen Atsushi Tsuyama en Makoto Kawabata en ensembles als Acid Mothers Temple SWR en Psyche Bugyo.

Greep
Andere internationale bands zijn onder meer de Braziliaanse metal en free-jazz band Clube DA Encruza, de avant-garde band rondom altsaxofonist Marshall Allen, het trio van de New Yorkse altsaxofonist Angelika Niescier die optreedt met Trondheim Voices, het Belgische Flat Earth Society, Global Improvisers Orchestra, Black Midi, Ex Eye met Colin Stetson, de Canadese post-punk formatie Crack Cloud, de Nederlandse fluitiste Josephine Bode in verschillende formaties (zoals met Peter Evans en Japans duo), drummer Oli Steidle and the Killing Popes en vele, vele anderen.

Ook dit jaar doet Jazzenzo verslag van dit unieke en sfeervolle festival.


© Jazzenzo 2010