Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Saxofonist Barend Petersen (71) overleden

30 apr - De Rotterdamse tenorsaxofonist Barend Petersen is maandag 29 april plotseling overleden. Naast een rijke carrière als muzikant was Petersen jarenlang programmeur van Jazzcafé Dizzy.Barend Petersen.

© YouTube.


Barend Peterson (1947) won in 1974 het Laren Jazzconcours en werd in 1986 tot ereburger van Kansas City benoemd tijdens een tournee met zijn sextet en vocaliste Deborah Brown. Peterson trad op met onder meer Percy Sledge, The Trammps, Trini Lopez, Sy Platt, Charles McPherson, De Boventoon, Marvin Peterson en The Swingin' Soul Machine. Ook stond hij in de voorprogramma's van beroemdheden als Tina Turner, Earth Wind and Fire en Blood Sweat and Tears.

Tevens was Petersen artistiek leider van een aantal Heineken Jazzfestivals begin jaren tachtig. Van 1990 tot 2005 was hij saxofoondocent bij de Vrije Academie te Delft.

Dizzy
Jazzcafé Dizzy, vernoemd naar trompettist Dizzy Gillespie, werd door Petersen een begrip in Rotterdam: een echt muzikantenhol. Hij verzorgde er vanaf 1978 tot en met 1991 de programmering. De muziekkroeg werd de uitvalsbasis voor cultuurminnend Rotterdam.

In Dizzy wordt de saxofonist zaterdag 11 mei herdacht met een speciale Barend Petersen Memorial Tribute Session.©Jazzenzo


© Jazzenzo 2010