Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Flying Cakes – 19 Ways To Rain

CD-RECENSIES 

Flying Cakes – 19 Ways To Rain
bezetting: Nils Wrasse saxofoon; Benjamin Geyer piano; Thomas Kolarczyk contrabas; Philip Dornbusch drums
opgenomen: 15, 16 mei 2017
uitgebracht: 8 maart 2019
label: Double Moon Records / Challenge Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 58’11
website: benjamingeyer.com - challengerecords.com 
door: Mathijs van den BergPianist Benjamin Geyer van het jonge Berlijnse Flying Cakes heeft maling aan tradities. Hij is zowel geïnteresseerd in moderne elektronica als in akoestische jazz, waaronder Flying Cakes valt. De band past in het rijtje hedendaagse jazzbands waarin het om het groepsgeluid gaat en bandleden niet in dienst staan van bepaalde vedetten. Dit wordt vaak tot uitdrukking gebracht in de groepsnaam: GoGo Penguin, Phronesis, Mammal Hands of Rymden. Geyer zag de naam Flying Cakes eens op een muur in India staan. De horizontale, democratische opzet maakt deze groepen al meteen enorm sympathiek. ’19 Ways To Rain’ verschijnt in de Next Generation-serie van het Duitse blad Jazz Thing met veelbelovende jonge bands.

Kenmerkend verder voor dit soort moderne jazz is dat de composities belangrijker zijn dan voorheen. Ook Geyer is een echte ‘songwriter’. De songs zijn vervolgens door de hele band verder ontwikkeld, zodat het toch een gezamenlijk project is. Flying Cakes functioneert dan ook als een organisme waarin saxofoon, piano, bas en drums elkaar schijnbaar moeiteloos aanvullen. Het album bevat elf sterke composities, die met een enorme losheid en energie gespeeld worden. De muziek klinkt daardoor heel vrij, ook al zal de meer traditionele jazzliefhebber snakken naar wat meer improvisatie.

Het is knap dat deze nog jonge band al een geheel eigen geluid heeft. De nummers, hoe verschillend ook, vormen daardoor een coherent geheel. Het is dynamische muziek, die tegelijk een grote emotionele impact heeft. Dit wordt nog versterkt door het gevoelvolle spel. Saxofonist Nils Wrasse heeft een mooie milde en soepele toon. Geyer probeert altijd een fraaie klank uit zijn piano te halen, ook in een begeleidende rol, waar pianisten zich vaak snel kunnen verliezen in geram op de toetsen. De ritmesectie speelt met een verrukkelijke lichtheid en geeft een voortdurende drive aan de muziek vol verrassende wendingen. 

De albums in de Next Generation-serie zijn van zeer wisselende kwaliteit. Dit gezelschap laat horen er meteen te staan. Eerlijkheidshalve moet erbij gezegd zijn dat de heren al vijf jaar bezig zijn. Maar toch. Met dit onvoorspelbare en zeer aantrekkelijke album zal Flying Cakes beslist een jonge generatie jazzliefhebbers aanspreken. Reden dus om ze snel voor onze jazzpodia te boeken. Flying Cakes kan alleen nog maar verder groeien.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)19 Ways To Rain


© Jazzenzo 2010