Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazzscene Amsterdam in de knel door parkeertarieven

22 apr - In Amsterdam werden vorige week de parkeertarieven in de binnenstad verhoogd naar 7,50 euro per uur en dat heeft gevolgen voor de 'underground jazzscene' in de hoofdstad. De pianisten Robert van der Padt en Daan Herweg schreven een brandbrief en startten een petitie om tot een oplossing te komen.Sessieleiders Laurens Priem en Daan Herweg tijdens een supersessie in Café Nel. Foto © Thomas Huisman.Met name de plekken waar jazzsessies gehouden worden, zoals in het bekende Café Nel, staan onder druk. Met hun vaak zware instrumenten parkeren muzikanten gemiddeld zes uur gedurende een optreden. Hun gage  - 75 euro voor een avond - gaat daarmee grotendeels op aan parkeergeld. 'Dat is simpelweg niet meer op te brengen voor ons', zegt Herweg, organisator van de jazzsessies in Café Nel, tegen de Amsterdamse zender AT5.

Brandbrief
Niet alleen Café Nel maar de hele 'kleine-kroeg gig scene', de voedingsbodem voor jong talent, lijdt onder de verhoogde parkeertarieven. In een brandbrief aan wethouders Touria Meliani en Sharon Dijksma schrijven Van der Padt en Herweg met behulp van onder meer Hans Dulfer, Benjamin Herman, Paul van der Feen en De Kunstraad:  'Experimenteren op jamsessies, nieuwe ideeën leven inblazen en muzikale contacten laten ontstaan, zijn van meerwaarde voor beginnende muzikanten'. 

Instrumententaxi
De briefschrijvers hopen op een gesprek met de wethouders om tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld een ontheffing voor muzikanten, een instrumententaxi of een fonds waarmee de culturele horeca zelf instrumenten kan aanschaffen. Ook zijn zij een petitie gestart die inmiddels ruim driehonderd keer is ondertekend. 

Wethouder Dijksma liet aan AT5 weten niets te zien in een parkeerontheffing voor muzikanten en stelt dat de gemeente op tal van andere manieren de culturele sector steunt.

Bron: AT5


© Jazzenzo 2010