Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Mark Lockheart – Days On Earth

CD-RECENSIE 

Mark Lockheart – Days On Earth
bezetting: Mark Lockheart tenorsaxofoon; Alice Leggett altsaxofoon; Lian Moble piano; John Parricelli gitaar; Tom Herbert bas; Sebastian Rochfort drums; Orkest o.l.v. John Ashton Thomas
opgenomen: 13 en 14 december 2017, British Groove Studios, Londen
uitgebracht: 18 januari 2019
label: Edition Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 50’26
website: marklockheart.co.uk - editionrecords.com
door: Erno Elsinga


Als medeoprichter van de legendarische Britse bigband Loose Tubes uit de jaren tachtig, brengt de jongere generatie jazzliefhebbers tenorsaxofonist Mark Lockheart (1961) beter in verband met Polar Bear, de eigenzinnige en experimentele jazzband rond bandleider en drummer Sebastian Rochfort. Op ‘Days On Earth’ komen beide werelden samen en bezegelen ze het 25-jarig muzikantenbestaan van de saxofonist.

Het dertigkoppig klassiek orkest - met ook Loose Tubes-alumni - speelt vederlicht en pareert moeiteloos de verrassende wendingen die Lockheart voor hen opwerpt. De ritmesectie van Polar Bear (Rochfort en bassist Tom Herbert) is daar debet aan en opvallend is de bijdrage van de jonge veelbelovende altsaxofoniste Alice Leggett. Gitarist John Parrricelli (Loose Tubes) en pianist Lian Moble completeren het toegevoegde sextet, renderend in een bonte mengeling van creativiteit en temperament.

‘Days On Earth’ laat zich beluisteren als een verhalende suite. Voortdurend ontsnappen improvisaties in de vorm van tegenmelodieën aan de opeenvolgende ritmische veranderingen van het orkest. De lagen in de arrangementen zijn niet te tellen, evenals de intermezzo’s. De opener ‘A View From Above’ wordt gedragen ingeluid door strijkers. ‘Brave World’ is een onderonsje tussen klarinet en contrabas omlijst door orkestrale speldenprikken. Het rockende ‘Believers’ leunt op gitarist Parricelli. Lockheart soleert, duelleert met onder andere Leggett en ook trompettiste Laura Jurd excelleert in twee stukken.

De Britse saxofonist schopt alle clichés over jazz en klassiek omver en het organische brouwsel ontpopt zich tot een opwindend en meeslepend muzikaal avontuur. Het hoekige saxofoongeluid van Lockheart herinnert aan Wayne Shorter, de meester van diepzinnige suites. ‘Days On Earth’ is lichter van toon, plagend en uitdagend, en herbergt talloze verrassingen die je versteld doen staan. Een meesterlijke plaat die derhalve nooit verveelt.
Beluister dit album via Spotify (inloggen noodzakelijk)Believers (vroege opname, live)


© Jazzenzo 2010