Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Amersfoort Jazz Festival grootser en avontuurlijker dan ooit

8 apr - Het vrijwel geheel gratis Amersfoort Jazz neemt met achttien podia en tachtig concerten verdeeld over verschillende onderdelen allengs de proporties aan van een vooraanstaand internationaal festival. Van 23 tot en met 26 mei wordt de stad overstelpt met Four Days of World Jazz.Israëlisch pianotrio Shalosh treedt op met singer-songwriter Tal Ben Ari.Programmaonderdelen als Sena Performers International Jazz Laureate Festival, Focus on World Jazz from Israël, Accents in World Jazz from the Balearic Islands & Catalonia, Jazz Heritage Walks en The Next Generation of Dutch Jazz waaieren uit over de drie grote marktpleinen van de historische binnenstad, kerken en kloosters en theaters De Lieve Vrouw en Flint.

Levant
Uit de Levant, het gebied ten oosten van de Middellandse Zee, presenteert het festival onder meer Shalosh Trio met de Israëlische singer-songwriter Tal Ben Ari (‘Tula’), Amit Friedman Quartet, Subtext van Yoav Eshed en het pianistische wonderkind Gadi Lehavi, bekend van Avishai Cohen, Dave Liebman en Ravi Coltrane.

Uit Spanje komen onder andere Chicuelo & Marco Mezquida en de mondharmonica-virtuoos Antonio Serrano, die speelt met de BvR Flamenco Big Band en in ‘A Tribute to Django’ optreedt met Beets, Rosenberg en Philippens.

De Amerikaanse zangeres Deborah Brown (International Artist in Residence) is te horen in Eric Ineke’s Tribute to Dexter Gordon en later met Peter Beets & The Henk Meutgeert New Jazz Orchestra aangevuld met Georgie Fame. 

Diversiteit
Daarnaast is er fusion met Shakatak (oorspronkelijke bezetting), de Thaise saxofonist Koh Mr.Saxman met SaXPackGirl en de Beets Brothers Electric Band met trompettist Ruud Breuls. World Jazz komt onder meer van de jonge Indiase sitarmeester Shakir Khan (met saxofonist Ben van den Dungen en zangeres Marianne Svasek), saxofonist Adam Simmons met Stomvogel’s Barditus, en de Galilese ud-speler Haytham Safia.Boy Edgar-winnaar Jasper van 't Hof treedt in drie verschillende bezettingen op. Foto © Olga Beumer.Pili Pili

Ook Nederland is rijkelijk vertegenwoordigd op Amersfoort Jazz. Pianist Jasper van ’t Hof (Artist in Residence) speelt solo en met zijn roemruchte Afro-fusionband Pili Pili, maar ook op het orgel van de Sint Joriskerk met saxofoniste Kika Sprangers en zangeres Izaline Calister.

Anton Goudsmit, Oene van Geel, Benjamin Herman en Rolf Delfos zijn in verschillende bezettingen te zien en Ack van Rooyen treedt op met pianist Juraj Stanik. Verder spelen Batida met zangeres Josee Koning, Kika Sprangers met haar New Quintet en later met Codarts Trombone Ensemble, Sanne Rambags met haar trio Mudita en met Free The Voices, Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Ruben Hein, Sun-Mi Hong (Young Vip), Maarten Hogenhuis Trio, Bert van den Brink, en De Raad van Toezicht.

Het volledige programma en alle onderdelen zoals het nieuwe Jazz Heritage Walks zijn te vinden op de website van Amersfoort Jazz.


© Jazzenzo 2010