Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Programma tweede Dutch Double Bass Festival compleet

18 mrt - Baslegendes Richard Bona en Renaud Garcia-Fons komen naar de tweede editie van het Dutch Double Bass Festival. Het festival is een initiatief van contrabassist James Oesi en is het enige (contra)basfestival ter wereld.Richard Bona.

Foto © Ron Beenen.


Rotterdam
Na de eerste succesvolle editie in Den Haag in 2017 waar onder meer Gary Karr en John Patitucci optraden, vindt de tweede aflevering op 8 en 9 juni plaats in het Oude Luxor Theater en Villa Thalia in Rotterdam. Centraal staan twaalf (inter)nationale acts uit de klassieke muziek, jazz en cross-over.

De in Kameroen geboren bassist Richard Bona (1967) werkte onder meer samen met Harry Belefonte, Pat Metheny en John Legend. Hij bracht acht albums uit onder eigen naam waaronder het voor een Grammy Award genomineerde 'Tiki'.

De Catalaans-Franse contrabassist en componist Renaud García-Fons (1962) wordt wel de ‘Paganini van de contrabas’ genoemd. Zijn stijl bevat een smeltkroes van jazz, flamenco, Arabisch/oosterse en mediterrane folklore. Op het festival speelt hij met zijn Revoir Paris Trio.

Solist
Bijzonder is The Basses Of The Koninklijk Concertgebouw Orkest gepresenteerd door bassist Dominic Seldis (1971). Seldis speelde als solist met het Concertgebouw Orkest (als eerste bassist in 125 jaar), Londen Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales en Philharmonia Orchestra.

Andere namen zijn die van Jimmy Haslip (Yellowjackets), Nederlandse Muziekprijs winnaar Rick Stotijn die optreedt met Matangi Quartet, bassist Eric van der Westen die aantreedt met zijn nieuwe groep, de Zweedse bassist Frans Petter Eldh met de Engelse pianist/organist Kit Downes, en de Israëlische bassist Omer Avital.

Festivaloprichter James Oesi speelt in een ensemble met onder andere rietblazer David Kweksilber. Verder is er een soloconcert van Tony Overwater op contrabas en violone en speelt het Rotterdams bastalent Thomas Pol in trio met  pianist Tony Roe en drummer Jamie Peet. Moderne muziekspecialisten Håkon Thelin (Ensemble Modern) en Nicolas Crosse (Ensemble Intercontemporain) laten nieuwe muzikale ontwikkelingen horen.


© Jazzenzo 2010