Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Daniel Herskedal – Voyage

CD-RECENSIE

Daniel Herskedal – Voyage
bezetting: Daniel Herskedal tuba, bastrompet; Bergmund Waal Skaslien altviool; Eyolf Dale piano; Helge Andreas Norbakken percussie; Maher Mahmoud oud
uitgebracht: 8 maart 2019
label: Edition Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 50’30
website: danielherskedal.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den BergDe tuba is een weinig gangbaar instrument in de moderne jazz. Zeker niet zoals de Noor Daniel Herskedal hem bespeelt: hij blaast de fijnste melodieën en tovert etherische geluiden uit dit robuuste blaasinstrument. Met een geheel akoestisch gezelschap, verder bestaand uit een altviolist, pianist en slagwerker maakte hij een volstrekt authentieke plaat. Oud-speler Maher Mahmoud zorgt op twee nummers voor een extra dimensie. Zelf bespeelt Herskedal naast tuba, ook bastrompet. ‘Voyage’ is zijn derde album als bandleider dat verschijnt op Edition Records.

Instrumenten met een laag register domineren dus het geluid en zorgen voor een volle en warme klank. Een bas is in deze samenstelling onnodig. De muziek is lyrisch en krachtig tegelijk. ‘Batten Down The Hatches’ vliegt er meteen lekker jazzy in met stevig spel en een spetterende pianosolo. Overigens ligt de nadruk in Herskedals muziek meer op compositie dan op improvisatie. Het draait hierin vooral om sfeer en verbeeldingskracht zonder dat er vervallen wordt in pretentieuze zweverigheid. 

De reis is een klassiek thema, bij Herskedal vooral de reis over water, met songtitels als ‘Chatham Dockyard’, ‘Molly Hunt’s Seagulls’ en ‘The Lighthouse’. Maar het is niet allemaal romantiek. In ‘The Mediterranean Passage In The Age Of Refugees’ en ‘Rescue-at-sea Operations’ verwijst hij naar de vluchtelingen die over zee een beter leven proberen te bereiken.  Deze nummers hebben door de bijzonder fraaie bijdrage van Mahmoud, zelf een Syrische vluchteling, een Arabisch tintje. Daarvoor zorgt ook Herskedals spel met een oosterse modulering.

Verder horen we klassieke en vooral folkinvloeden. De melodieën worden op verschillende instrumenten herhaald, buitelen over elkaar heen. Op ‘The Great Race, Padua vs. Passat’ wordt de wedijver tussen deze twee oude viermasters mooi verbeeld door een melancholieke viool, zwaar aangezette pianoakkoorden en verwaaiende blaaspartijen als opbollende zeilen. Op ‘The Gulls Are Tossed paper In The Wind’ zie je de meeuwen door de lucht tollen. ‘Voyage’ is een ideaal album voor mensen die ook graag naar de muziek van Mathias Eick en Trygve Seim luisteren.Beluister dit album via Spotify (inloggen indien nodig)


© Jazzenzo 2010