Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Julian Lage – Love Hurts

CD-RECENSIE

Julian Lage – Love Hurts
bezetting: Julian Lage gitaar; Dave King drums; Jorge Roeder
bas
opgenomen: 2 & 3 september 2018, The Loft, Chicago
uitgebracht: februari 2019
label: Mack Avenue
aantal stukken: 10
tijdsduur: 43’43
website: www.julianlage.com - www.mackavenue.com 
door: Georges Tonla BriquetSinds zijn ‘Modern Lore’ werpt Julian Lage zich op als de onmisbare gitaarschakel tussen weerbarstige jazz en gekartelde pop. ‘Love Hurts’ is daar een nieuw bewijs van.

Deze maal heeft Lage het gezelschap van drummer Dave King (The Bad Plus) en bassist Jorge Roeder (Shai Maestro, Antonio Sanchez). Een supertrio als het ware met een instrumentaal repertoire dat al even eclectisch en veelzijdig is als de drie muzikanten.

Heel onverwachte keuzes ook. Zo begint alles met ‘In Heaven’ uit de David Lynch cultklassieker ‘Eraserhead’. Een korte zachtaardige intro wordt al snel omgezet in een meer donkere sfeerschepping. De parallellen met Gilad Hekselman zijn opvallend. Ornette Coleman’s ‘Tomorrow Is The Question’ blijkt het moment te zijn om swing en postbop een Julian Lage-accent te geven. ‘The Windup’ (Keith Jarrett) ontaardt in een stevige portie jazzpop. 

Voor het titelstuk (een grote hit voor The Everly Brothers in 1965 en nadien in 1974 voor Nazareth) begeeft Lage zich in Bill Frisell modus maar sluit hij vooral aan bij zijn vorige cd ‘Modern Lore’. Eigen composities van Lage zijn ‘In Circles’ waarin hij licht subversieve theorieën ontwikkelt als een echte Von Däniken, en het melodieuze ‘Lullaby’.Verder nog bewerkingen van ‘Encore (A)’ (Keith Jarrett), ‘Trudgin’’ (James Giuffre), de standard ‘I’m Getting Sentimental Over You’ en de Roy Orbison-klassieker ‘Crying’. De mastering was in handen van Gavin Lurssen, bekend van de soundtrack ‘O Brother, Where Art Thou’ en ‘Raising Sand’, de duoplaat van Alisson Kraus en Robert Plant.

Een gitaaralbum met voor elk wat wils. Nu afwachten of het live naar jazz of pop gaat overhellen of het minutieus uitgewerkte evenwicht wordt behouden. Eerste concert tijdens Leuven Jazz.Beluister dit album via Spotify (inloggen indien nodig)Love Hurts


© Jazzenzo 2010