Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Een kapel als jazzclub in Harderwijk

JAZZPODIUM
door: Erno Elsinga

Tania Kross in de Catharinakapel in Harderwijk.
Foto © Ton Pors.


Ze bestaan nog: gepassioneerde jazzliefhebbers die plotseling het licht zien en vinden dat er nú iets moet gebeuren. Eén van hen is Rini Brandsen, 59 jaar en inwoner van Harderwijk. Sinds 2017 organiseert hij met vrouw en dochter jazzconcerten in de intieme Catharinakapel die de Hanze- en vestingstad rijk is, vanwege zijn fluwelen akoestiek al geliefd bij publiek én gerenommeerde muzikanten.

Jazzdagen Harderwijk
Brandsen leerde de podiummogelijkheden van de uit de zestiende eeuw stammende kapel kennen toen hij in samenwerking met poppodium Estrado een jazzfestival in Harderwijk organiseerde. “Ik besefte dat de mogelijkheden van de kapel – in 1995 omgetoverd tot kunstcentrum - verder uitgebuit konden worden. De akoestiek leent zich niet voor stevige bands maar wel voor fijnzinnige jazz: duo’s en akoestische kwartetten.” Brandsen startte de vereniging Jazz On The Corner en begon onder de noemer Jazzdagen Harderwijk te programmeren, met een bescheiden subsidie en een aantal sponsors als ruggensteun. Onder meer Yuri Honing Quartet, Ed Verhoeff en Angelo Verploegen, Wolfert Brederode met Matangi Quartet, en Tania Kross met Jasper Somsen traden er in de eerste twee jaren op.

“Wij willen de jazz in brede zin meer bekendheid geven in Harderwijk en ruime omgeving. Uitgangspunt is kwaliteit”, zegt Brandsen. De goede reputatie van de kapel en Jazz On The Corner verspreidde zich rap onder muzikanten en inmiddels kan Brandsen de vele aanvragen niet aan: “het budget is te beperkt. Ook de balans tussen toegankelijke jazz en de meer risicovolle programmering moet in stand gehouden worden: er moet wel publiek komen”. Pianiste Lynne Arriale met Jasper Somsen en Pieter Bast in de kapel. Foto © Ton Pors.


Justin Kauflin

Brandsen, die geregeld samenwerkt met bassist Jasper Somsen, gaat regelmatig naar het Franse festival Jazz In Marciac om er inspiratie op te doen en contacten te leggen voor zijn programmering. En dat hij daarbij risico durft te nemen blijkt wel: voor volgend jaar staat trio Adam Baldych, Vincent Courtois, Rogier Telderman op het programma dat onlangs in Utrecht en Den Bosch slechts twee concerten in Nederland gaf. En voor komende zondag (3 maart) staat Justin Kauflin op het affiche. De vermaarde Amerikaanse blinde jazzpianist geeft een soloconcert, het enige in Nederland, waarna hij zijn Europese tournee voortzet in steden als Londen, Parijs, Praag en München. 

De Catharinakapel biedt plaats aan zo’n honderd personen, een soort huiskamerconcert in een prachtig decor. Brandsen programmeert er zo’n tien tot vijftien concerten per jaar.  “Verder durf ik nog niet te dromen, het moet zijn beslag krijgen” zegt Brandsen die voornamelijk Harderwijk en omgeving wil bedienen maar alvast ook lonkt naar publiek uit het westen van het land met steden als Eindhoven en Nijmegen. “We moeten het hebben van mond op mond reclame”. 

Na een succesvol eerste jaar met onder meer Tania Kross die haar Gershwin-programma in de kapel tot leven bracht, had Brandsen wat meer van het tweede jaar verwacht. “Maar we gaan het redden”, zegt de Harderwijker. “Voor het komende seizoen zijn Ellen ten Damme (15 mei) en Mathilde Santing sings Joni Mitchell (11 april) al uitverkocht en ook Eric Vloeimans die met gitarist Eric Vaarzon Morel komt (15 november) is een zekerheid."Ook het Yuri Honing Acoustic Quartet vond de weg naar
Harderwijk. 
Foto © Ton Pors.


Raul Midón 
De komst van zanger Raul Midón (18 april) heeft Brandsen naar eigen zeggen te danken aan zijn goede contacten en sponsoring: “een buitenkansje door er op het juiste moment in te springen, anders was dit nooit gelukt”. Daarnaast komen nog het Rembrandt Frerichs Trio (20 september), Amsterdam Klezmer Band (3 oktober) en Michiel Borstlap & Sherry Dyanne (17 oktober). “En ik ben nog bezig met grote namen, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen”. 

Eerstvolgend concert: 3 maart, Justin Kauflin, solopiano.


© Jazzenzo 2010