Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Beets meets Rosenberg - Django Tribute

CD-RECENSIE 

Beets meets Rosenberg - Django Tribute 
bezetting : Peter Beets piano; Stochelo Rosenberg sologitaar; Martin Limberger ritmegitaar; Frans van Geest contrabas
opgenomen: 26 oktober 2018, Ruïnekerk, Bergen
uitgebracht : 2018
label : Magic Ball Jazz Records Maxanter
aantal stukken : 8
tijdsduur: 52:31
website: peterbeets.com - therosenbergtrio.info
door: Ton van LeeuwenPeter Beets wordt tot een van de beste pianisten van Nederland gerekend. Zijn techniek kent geen beperkingen en in de hoogste tempo’s weet hij harmonische vondsten te ontwikkelen. Door zijn creatief spel weet Beets elk stuk interessant te maken. Zijn discografie beslaat inmiddels zo’n vijftig albums, onder eigen naam of als sideman. Daarop wijdde hij muziek aan zijn grote voorbeeld Oscar Peterson, aan Chopin en nu aan Django Reinhardt (1910-1953).

Dit doet Beets samen met gitarist Stochelo Rosenberg, een erfgenaam van de muziek van Django en die met het Rosenberg Trio de muziek speelde voor de biopic ‘Django’. Zijn spel is niet alleen virtuoos, maar ook hartstochtelijk en heeft een diepe emotionele lading. Tussen hem en de gitaar bestaat geen afstand. 

‘Django Tribute’ werd opgenomen in de van fraaie akoestiek voorziene Ruïnekerk in het Noord-Hollandse Bergen waar Beets jaarlijks te gast is tijdens de Kunst10daagse.

Vanaf  het begin is duidelijk wat het publiek te wachten staat: er wordt tot het gaatje geswingd. Zowel de zigeunerjazz en de mainstream jazz waarin Beets zich thuis voelt, is de timing messcherp. En daarin bewijzen deze musici hun klasse; ze zijn tot het ongelooflijke in staat. In de muzikale duels stuwen ze elkaar op tot grote hoogte. In het snelle ‘Django’s Tiger’, wordt de spanning tot het kookpunt opgevoerd. Adembenemend zijn de ritmische salto’s van Beets. Dragende kracht is de onverzettelijke gitarist Martin Limberger. Contrabassist Frans van Geest krijgt een gedenkwaardige feature in het wat zoetsappige ‘You Look To Good To Me’. Na een fraai intro van Beets volgt ‘In A Sentimental Mood’, een compositie van Duke Ellington die in 1946 met Django door Amerika toerde.

De verrassing in het gipsy-jazz genre zit hem niet in het repertoire, die doorgaans bestaat uit Reinhardt-composities en bekende standards. De magie van het spel van Beets en Rosenberg maken deze opname bijzonder.  

Beets meets Rosenberg: De Doelen Rotterdam; 24 maart, TivoliVredenburg Utrecht.

Beluister dit album via Spotify (inloggen indien nodig)Django's Tiger.


© Jazzenzo 2010