Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Teus Nobel Liberty Group – Journey Of Man

CD-RECENSIE 

Teus Nobel Liberty Group – Journey Of Man
bezetting: Teus Nobel trompet, flugelhorn; Alexander van Popta piano; Jeroen Vierdag contra- en elektrische bas; Tuur Moens drums, percussie
opgenomen: 17-19 juli 2018, Wedgeview Studios, Woerdense Verlaat
uitgebracht: februari 2019
label: Painted Dog Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 53’15
website: www.teusnobel-music.nl
door: Cyriel Pluimakers


Trompettist Teus Nobel is een van de grootste talenten die de Nederlandse jazzscene rijk is. Hij maakte inmiddels een drietal cd’s waarin hij met name cross-overs aanging met andere genres. Maar op zijn vierde productie kiest hij vol overgave voor de echte jazz.

Zijn nieuwe album heet ‘Journey Of Man’, gebaseerd op de gedachte dat de mensheid afstamt van een enkele man, zoals beschreven in het gelijknamige boek van Spencer Wells. De titel refereert ook aan de aanstaande geboorte van zijn eerste zoon, aan wie Nobel deze productie opdraagt. Het openingsnummer ‘Chasing Reality’, met Nobel op gedempte trompet, start dan ook met een heuse big bang waarna het kwartet zoekt naar een passende structuur. 

Muzikaal haalt Nobel zijn inspiratie uit het spel van de legendarische Woody Shaw (1944-1989), een van de grootste trompettisten uit de recente jazzgeschiedenis. Een grote vernieuwer, waarvan Nobel het werk onderzocht voor zijn in 2018 voltooide Masterstudie. Net zoals Shaw neemt Nobel in zijn solo’s voortdurend risico’s: de trompettist als koorddanser. In zijn spel springt hij moeiteloos van hoog naar laag, neemt hij de meest ingewikkelde bochten en eindigt hij bij een onverwachte noot die nog secondenlang doorklinkt. Een spannend nummer als ‘Iseo’, met al zijn afwisselingen, zou zo van Shaw afkomstig kunnen zijn. 

Nobels lyrische kant wordt uitgelicht in ‘My Favorite Vice’, afkomstig van pianist Alexander van Popta. Met de flugelhorn streelt hij de fraaie melodie en in zijn improvisatie raakt hij de muzikale kern. Muziek die diepgaat, heel diep. Van Popta’s ‘Plastic Battle’ start met een intrigerend ritmisch motief dat een stevige basis biedt voor een doortastende solo van de leider. Hier krijgt de trompet van Nobel echt vleugels. Van hoog niveau ook is het stuwende spel van contrabassist Jeroen Vierdag en drummer Tuur Moens, een ritmesectie waar je als solist op kunt drijven. 

In Nobels ‘Kelewele’ horen we weer zijn gedempte trompet, waarop hij een pregnant geluid heeft ontwikkeld dat onmiddellijk referenties oproept aan Miles Davis (1926-1991). Herbie Hancock’s bekende ‘Actual Proof’ horen we in een bewerking door contrabassist Vierdag, met de leider in een uitgebreid feature op flugelhorn. Het van Moens afkomstige ‘Crush’ sluit het album af, met wederom krachtig spel op gedempte trompet.

‘Journey Of Man’ is een muzikale verrassing van de eerste orde en een van de beste trompet-producties die er ooit in de Nederlandse jazz zijn verschenen. Een album dat feilloos aantoont dat krachtig spelen nog steeds de maatstaf is en dat de modieuze ‘trompetfluisteraars’ waarschijnlijk snel vergeten zullen zijn. 


Teus Nobel Liberty Group tournee:
8/2 Koorenhuis Den Haag, 16/2 DJS Dordrecht, 23/2 Paradox Tilburg (cd-presentatie), 24/3 Bimhuis Amsterdam, 6/4 Verkadefabriek Den Bosch, 4/5 Muziekgebouw Eindhoven.Album trailer.


© Jazzenzo 2010