Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Michel Meis 4tet – Lost in Translation

CD-RECENSIE 

Michel Meis 4tet – Lost in Translation
bezetting: Michel Meis drums; Alisa Klein trombone; Cédric
Hanriot piano; Stephan Goldbach contrabas
opgenomen: oktober, november 2017
uitgebracht: 11 januari 2019
label: Double Moon Records / Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 44’17
website: www.michelmeis.com - www.jazzthing.de
door: Mathijs van den BergHet is voor beginnende jazzmusici niet makkelijk om de aandacht te trekken. In navolging van de Amerikaanse reeks Fresh Sound New Talent, waarin namen als Brad Mehldau en Ethan Iverson verschenen, riep het toonaangevende Duitse jazzblad Jazz thing samen met het in Freiburg gevestigde label Double Moon Records een eigen serie in het leven. Onder de noemer ‘Jazz  thing – next generation’ kunnen jonge artiesten uit het Duitse taalgebied zich aan het publiek presenteren.

‘Lost in Translation’ van de Luxemburgse drummer en componist Michel Meis is alweer nummer 76 in deze reeks. Zijn kwartet bestaat verder uit pianist Cédric Hanriot, Stephan Goldbach op contrabas en Alisa Klein op trombone. Dit debuutalbum is ontstaan na jaren van schaven en experimenteren. Meis gaf het album het motto van de Franse dichter en schrijver Louis Aragon mee dat het leven bestaat uit een interactie van tegenstellingen. In het geval van Meis die van vrije en gestructureerde muziek.

Dit uitgangspunt is op zich niet opzienbarend, aangezien dit voor heel veel moderne jazz geldt. De vraag is hoe de betreffende artiest deze interactie spannend heeft weten te maken. Dit doet Meis door middel van stevig en complex drumwerk waarbij hij overigens zijn medegroepsleden voldoende ruimte laat. De vele ritmewisselingen zorgen voor verrassingen. Zo eindigt ‘King Kong’ met een Bad Plus-achtige puls. Er zijn duidelijke popinvloeden. De piano wordt af en toe ingeruild voor de synthesizer zoals op ‘Heaven’, een cover van synthesizerband Depeche Mode.

Klassiek jazz zijn weer de diverse solo’s. Te horen zijn zowel jachtige als introverte stukken, zoals ‘Reflections’ waarop de groep bijna tot stilstand komt. Meis en zijn kwartet halen alles uit de kast. De groepsleden zoeken regelmatig het avontuur op. Alisa Klein laat haar trombone steeds anders klinken. Ondanks al deze afwisseling klinkt het materiaal helaas ook vaak wat onbestemd, waardoor het kwartet niet altijd de aandacht weet vast te houden. Concert Michel Meis 4tet met repertoire Lost in Translation.
Opgenomen 11 mei 2018, Luxemburg.


© Jazzenzo 2010