Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Programma Stranger Than Paranoia weer vol verrassingen

4 dec - De 26e editie van het kleinschalige maar spraakmakende festival Stranger Than Paranoia van altist en onafhankelijk programmeur Paul van Kemenade wordt dit jaar gehouden in Tilburg, Nijmegen en Amsterdam. Tussen 23 en 29 december vinden uiteenlopende muziekstijlen elkaar op één podium en presenteert Van Kemenade zijn nieuwe cd met de gelijknamige titel 'Stranger Than Paranoia'.Pianist en accordeonist Antonello Salis speelt tijdens de Italian Night op 27 december in Paradox. © YouTube.Programmeur Van Kemenade laat zich niet voor de kar spannen van boekingskantoor of platenlabel, maar duikt zelf in de internationale muziekscene. Zo waren er in het jubileumjaar 2017 groepen uit China, Verenigde Staten, Italië en Rusland. Dit jaar zijn er twee avonden speciaal gewijd aan Polen en Italië.

Opening
Stranger Than Paranoia opent op 23 december in Paradox Tilburg met een programma dat een dag later eveneens te zien is in Brebl te Nijmegen. Van Kemenade’s Hammond Sandwich treedt aan (met Carlo de Wijs en Arno Krijger achter de Hammond, Chris Strik op drums en Jeroen Doomernik op trompet), evenals het trio van de klassieke cellist Boris Andrianov met (vader en zoon) pianist Leonid Vintskevich en altsaxofonist Nick Vintskevich. De twaalfkoppige band De Raad van Toezicht sluit beide avonden af.

Op 27 december doet Paranoia zowel Paradox als Bimhuis aan. In Amsterdam staan achtereenvolgens drie trio's op het podium: Podium Trio met Wolter Wierbos, Paul van Kemenade en Jan Kuiper, Trio Einzelgänger met Anton Goudsmit, Louk Boudesteijn en Nils van Haften, en het eerder genoemde Russische trio van cellist Boris Andrianov. De programmering in Paradox komt volledig uit Italië. De Italian Night bestaat uit XY Quartet van altsaxofonist Niccola Fazzini, een soloconcert van pianist en accordeonist Antonello Salis, en tot slot gitarist Francesco Diodati met zijn kwintet Yellow Squeeds met werk van hun laatste album ‘Flow, Home’.Altsaxofonist Niccola Fazzini en zijn XY Quartet.
© STP.Polen

Op 28 december staat in Paradox de Poolse muziekscène centraal. Met onder meer de reünie van de in Polen wereldberoemde band Laboratorium Quintet dat sinds 1972 stadions vol bespeelde met een combinatie van jazzrock en fusion. Daarnaast is er een soloconcert van pianist Krzysztof Kobylinski en treedt Karnas Formula op met onder andere vocalist Grzegorz Karnas en pianist Elchin Shirinov.

Het slotakkoord van Paranoia op 29 december is eveneens in Paradox Tilburg, met een optreden van Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Duo Gerd Dudek (tenorsax) en Stefan Heidtmann (piano), en een bijzondere ontmoeting tussen vocaliste Sanne Rambags en het klassieke zangtrio Cappella Pratensis.

Kaarten zijn verkrijgbaar via onderstaande websites.


© Jazzenzo 2010