Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Wild Man Conspiracy & Chris Cheek – Live at the Bimhuis

CD-RECENSIE 

Wild Man Conspiracy & Chris Cheek – Live at the Bimhuis
bezetting: Gerard Kleijn trompet, effecten; Guillermo Celano gitaar, effecten; Joost Kesselaar drums; Chris Cheek tenorsaxofoon, effecten
opgenomen: 23 maart 2018, Bimhuis Amsterdam
uitgebracht: december 2018
label: Red Piano Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 61’15
website: wildmanconspiracy.com – redpianorecords.com
door: Erno Elsinga


Weinig trio’s zijn zo uitgesproken als Wild Man Conspiracy. ‘Live at the Bimhuis’, het derde album van trompettist Gerard Kleijn, gitarist Guillermo Celano en drummer Joost Kesselaar, bevat uitsluitend nieuw materiaal dat opnieuw bol staat van uitersten. Chris Cheek, waarmee de band sinds 2016 een paar keer toerde, is voor de gelegenheid aan het trio toegevoegd.

Het repertoire is even zo ongewoon als de bezetting doet vermoeden. Compositie en improvisatie lopen in elkaar over, evenals de genrepaden waarover het kwartet zich beweegt. Indie, jazz, rock, impro en elektronica moeten het ontgelden in bijwijlen onaardse arrangementen waardoor een continu spanningsveld heerst. Ontregelen is de kracht van het viertal zodat je als luisteraar voortdurend bij de les blijft. Knap daarbij is het verhalende karakter van de stukken, waardoor het gebodene te allen tijde toegankelijk blijft.

De aanzwellende, vloeiende arrangementen die bestookt worden met onverwachte invalshoeken en dito ritmische patronen, worden overladen met inspirerende solo’s. Kleijn laat zijn trompet wijds schallen. Chis Cheek, de tenorist die zijn sporen onder meer verdiende bij Charlie Haden’s Liberation Music Orchestra en Jeff Ballard Trio, dirigeert zijn instrument op onnavolgbare wijze langs diepe afgronden. De in Nederland neergestreken Argentijnse gitarist Guillermo Celano gaat volstrekt zijn eigen gang, strooiend met haakse akkoorden, spacy intermezzo’s of vuige soli. Een muzikaal geheel dat net zo bombastisch als ingetogen is en daardoor voortdurend beklijft.

‘Live at the Bimhuis’ voelt als een aaneengesloten improvisatie en giert alle kanten op. Het kwartet staat als een huis dat vele sferen herbergt. Muzikaal heel interessant.Beluister dit album via Spotify (inloggen).Liva at the Bimhuis.


© Jazzenzo 2010