Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nog één keer Louis van Dijk in Bimhuis

28 nov - Tijdens het jaarlijkse benefietconcert van het Nederlandse Jazz Archief (NJA) op 16 december, betreedt pianist Louis van Dijk voor de laatste keer het podium van Bimhuis in Amsterdam.

Eerbetonen
De vijfde editie van het Benefietconcert ten gunste van NJA kent een omvangrijk programma vol eerbetonen. De avond wordt geopend door de Dutch Swing College Band met werk van onder meer Willem Breuker (1944 - 2010) en Misha Mengelberg (1935 - 2017). Bovendien brengen de saxofonisten Benjamin Herman, Ben van Gelder en Mo van der Does een hommage aan hun voormalig docent, de dit jaar overleden Peter Guidi (1949 - 2018).

Verder speelt de bigband van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Erik van Lier werken van Jerry van Rooijen (1928 - 2009) en Rob Pronk (1928 - 2012), speelt het ICP Kwintet (met Han Bennink en Guus Janssen) muziek van rietblazer Sean Bergin (1948 - 2012), en treedt harpist Remy van Kesteren op met Martin Fondse.

Louis van Dijk
Louis van Dijk sloot op 14 september jongstleden zijn muzikale carrière af op het Loosdrecht Jazzfestival. De 76-jarige pianist kampt met longkanker en dementie. Maar speciaal voor het NJA komt hij nog één keer naar het Bimhuis om deze benefietavond af te sluiten.

Serie
De Benefietavond van NJA gaat gepaard met de aankondiging van het dertiende deel in de Edison winnende cd-serie 'Jazz at the Concertgebouw', met sessie-opnamen van onder andere Coleman Hawkins en Don Byas plus concertopnamen van het Dizzy Gillespie Quintet met Leo Wright en gasten J.J. Johnson, Stan Getz en percussionist Candido.


© Jazzenzo 2010