Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Florian Weber – Lucent Waters

CD-RECENSIE 

Florian Weber – Lucent Waters
bezetting: Ralph Alessi trompet; Florian Weber piano; Linda May Han Oh contrabas; Nasheet Waits drums
opgenomen: september 2017
uitgebracht: 2 november 2018
label: ECM Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 42’21
website: www.florianweber.net - www.ecmrecords.com 
door: Mathijs van den BergDe Duitse pianist Florian Weber streeft met zijn nieuwe album ‘Lucent Waters’ naar openheid en vrijheid van de musici om de muziek zo spontaan mogelijk te laten klinken. Verder gaat het hem erom de verschillen tussen de musici te laten horen om de grootst mogelijke transparantie te bereiken. Het eigen geluid van de groepsleden moet zorgen voor een voortdurend spannend samenspel.

Drummer Nasheet Waits wisselt zachte en stevige effecten in naadloze overgangen af. Bassist Linda May Han Oh heeft een mooie diepe ronde klank, terwijl trompettist Ralph Alessi, die overigens maar op vier van de nummers meespeelt, een wat afstandelijke toon heeft. Weber zelf tenslotte speelt met een lichte toets. Aan zijn spel is ook duidelijk de invloed van klassieke muziek te horen.

‘Brilliant Waters’ begint met verstilde pianoklanken. De begeleiding is buitengewoon subtiel en effectief. Je ziet het zonlicht op het water vallen. De muziek houdt als het ware haar adem in. Ook het daaropvolgende ‘Melody Of A Waterfall’ heeft een sterk impressionistisch karakter: roffelende drums, een melodieuze bas en Webers uitwaaierende notenreeksen imiteren het donderen, stromen en klateren van het water. Net zo ongrijpbaar. Ook ‘From Cousteau’s Point Of View’ heeft een mysterieuze sfeer. Een prachtige pianomelodie, een diepe bas en een verheven trompet. De instrumenten trekken flink aan elkaar, waardoor het heel interessant wordt, al zitten piano en trompet elkaar aan het einde toch wat in de weg.

Na het stemmige ‘Honestlee’, een hommage aan mentor en grote inspirator Lee Konitz, volgt ‘Butterfly Effect’ waarop de ruimte nog meer wordt verkend en elk instrument een reactie van een ander losmaakt. Fascinerend, hoewel het tempo opnieuw laag ligt en je naar wat meer dynamiek gaat verlangen. Maar daarna klinkt het felle intro van ‘Time Horizon’, een nummer met stevige drums en een bonkige bas. Op ‘Fragile Cocoon’ doet Alessi weer mee en voert het nummer naar een climax. Met het introspectieve ‘Schimmelreiter’ eindigt het album in de sfeer waarmee het begon. ‘Lucent Waters’ is een poëtisch album. Om aandachtig naar te luisteren en steeds weer iets nieuws in te ontdekken.Log in bij Spotify om dit album rechtstreeks te kunnen beluisteren.Fragile Cocoon / From Cousteau's Point Of View


© Jazzenzo 2010