Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Dr. Syros – Joint Practice

CD-RECENSIE

Dr. Syros – Joint Practice
bezetting: Martin Sörös Fender Rhodes; Julian Hesse trompet, flügelhorn; Sebastian Schuster contrabas; Daniel Mudrack drums
opgenomen: 11 – 13 december 2017
uitgebracht: 2 november 2018
label: Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 46’53
website: www.drsyros-music.com - www.challengerecords.com 
door: Mathijs van den BergHet geweldige van jazz is dat de muziek in zoveel verschijningsvormen voorkomt en dat je van al die verschillende soorten jazz evenveel kunt genieten. Jazzmusici kijken meestal vooruit, kiezen voor het experiment. Maar niet altijd, en dat maakt niet uit, zolang het maar goede muziek oplevert. Zoals bij de Duitse band Dr. Syros, die met ‘Joint Practice’ een spetterende, ongecompliceerde plaat aflevert.

Het is hun debuutalbum en bevat acht enerverende stukken met een elektrisch geluid. De muziek van bandleider en componist Martin Sörös ligt in het verlengde van de fusion van Chick Corea, maar heeft ook sterke hiphop- en r&b-invloeden. Denk aan Roy Hargrove’s RH Factor, Christian Scott, of Gatecrash van Eric Vloeimans. Sörös speelt op alle nummers Fender Rhodes. De band bestaat verder uit trompettist Julian Hesse, die voor twee composities zorgt, drummer Daniel Mudrack en bassist Sebastian Schuster. Het gaat bij Dr. Syros nadrukkelijk om het bandgeluid.

Dit geluid stroomt over je heen in soepele ritmische composities vol breaks en effectieve geluidseffecten, verzorgd door drummer Daniel Mudrack. De samples dragen bij aan de soulvolle sfeer zoals op het openingsnummer ‘Hi’, waar deze overgaat in een stevige beat waar Hesse zijn relaxte partij overheen blaast. Het daaropvolgende ‘Life Story’ begint met groovy Fender Rhodes-werk waarna de omfloerste trompet inzet, die een belangrijk deel van de sfeer op de plaat bepaalt. Naast trompet speelt Hesse ook flügelhorn. 

‘Song for Julian’ is heerlijk langzaam met ruimte voor een bassolo. Op ‘Knight Ride’ hoor je hoekige beats en een zoemende bas waarboven de rap van Q-Tip niet zou misstaan. In plaats daarvan hoor je een sterk vervormde trompet in een pratende stijl. Na weer een paar nummers op r&b-grondslag volgt de bijna negen minuten durende finale ‘Introducing/Outro Dr. Syros’ met een opzwepend ritme en veel soli. Hierna kun je niet anders dan concluderen dat het joint practice is waartoe deze geweldige plaat uitnodigt: om onderuitgezakt met een goed glas bij te chillen of om flink op te dansen. 
Log in bij Spotify om dit album te beluisteren.


© Jazzenzo 2010