Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nostalgisch concert I Compani in Roode Bioscoop

CONCERTRECENSIE. I Compani, dubbelprogramma ‘A Paris’ en ‘Felliniamo’, Roode Bioscoop, Amsterdam, 16 november 2018
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Dit seizoen brengt het jazz- en filmmuziek ensemble I Compani een ode aan Fellini, een van de belangrijkste naoorlogse Italiaanse filmregisseurs. Federico Fellini overleed 25 jaar geleden en al ruim 33 jaar voert bandleider Bo van de Graaf met overtuiging muziek uit diens films uit. 

  
I Compani speelde in de Roode Bioscoop de werken 'A Paris' en ‘Felliniamo’. 

Livemuziek maken bij filmscènes is Van de Graafs passie, een vaardigheid die hij steeds verder ontwikkeld heeft. Op allerlei manieren experimenteert hij met combinaties van muziek, beeld, theater, poëzie en dans. I Compani bestaat momenteel - naast de leider op diverse saxofoons - uit violist Friedmar Hitzer, accordeonist Gert Wantenaar, pianist Leo Bouwmeester en ‘de motor’ achter het legendarische Willem Breuker Kollektief: contrabassist Arjen Gorter en drummer Rob Verdurmen. De huidige bezetting heeft al aardig wat optredens achter de rug, dus het mini-orkest klinkt als de bekende klok. V-Jay Martijn Grootendorst neemt de keuze en projecties van het beeldmateriaal voor zijn rekening.

Dubbelprogramma
Het ensemble presenteert een dubbelprogramma met in de eerste helft ‘A Paris’ en na de pauze ‘Felliniamo’. Het eerste deel bestaat uit nostalgische beelden van Parijs, met muziek die enigszins refereert aan de Franse straatmuziek. Walsjes, polka’s musettes en zigeunerdeuntjes passeren de revue. De leider is prominent te horen, beurtelings op sopraan- en tenorsaxofoon. Violist Hitzer dient hem vakkundig van repliek en verhoogt de sfeer met uitbundige solo’s. Het is heerlijk nu eens een viool in de frontline te horen in een jazzensemble: een instrument met een open en minder dominante klank dan de meeste blaasinstrumenten. 

Van de Graaf excelleert vooral op tenorsaxofoon, een instrument waarop hij een stevig en karaktervol geluid ontwikkeld heeft. Een andere belangrijke rol wordt er ingenomen door accordeonist Wantenaar, die een authentieke sfeer weet te scheppen alsof je door de Parijse straten wandelt. Er wordt luchtig gespeeld, met hier en daar de nodige muzikale grappen. Een sterk moment vormt het intermezzo met een stadsgedicht van Remco Campert.

  
Bo van de Graaf zorgt er persoonlijk voor dat de muziek van Rota en Pavani springlevend blijft. 

Felliniamo
In het tweede deel staat de muziek van de films van Fellini centraal, met nieuwe bewerkingen van stukken die Nino Rota (1911-1979) tussen 1952 en 1979 voor hem componeerde. Na de dood van de componist werkte de regisseur met Nicola Pavani en ook van hem zijn er stukken op het programma. Rota voert de boventoon, met zijn herkenbare referenties aan Italiaanse volks- en circusmuziek. Het wordt moeilijk om stil te blijven zitten bij de uitermate dansbare melodieën. Muziek die vrolijk en droevig tegelijk is. Het oeuvre van Fellini wordt herdacht met scènes uit films en repetities, foto’s, tekeningen en teksten, onder meer afkomstig van auteur Rosita Steenbeek die Fellini persoonlijk meer dan goed gekend heeft. 

Violist Hitzer en accordeonist Wantenaar vormen, naast de leider, ook de smaakmakers in het tweede deel. Toetsenist Bouwmeester excelleert met celesta- en klavecimbelachtige klanken uit zijn synthesizer. Gorter en Verdurmen zetten een onweerstaanbare groove neer, een bijzondere samenwerking waarin je meer dan 40 jaar (!) samenspelen terug hoort.

Nostalgie
De gedreven Van de Graaf zorgt er persoonlijk voor dat de muziek van Rota en Pavani springlevend blijft. Zijn unieke aanpak om het geheel theatraal te presenteren geeft alles bovendien een extra dimensie, een geslaagde totaalbeleving. De uitgesproken nostalgische ruimte van de Roode Bioscoop vormt misschien wel de uitgelezen plek om dit programma tot zijn recht te laten komen, een locatie die herinnert aan een tijdperk dat definitief voorbij is: de glorietijd van de Italiaanse cinema.

Tournee: 17-12-2018 Filmhuis, Den Haag; 9-3-2019 Plusetage, Baarle-Nassau; 15-3-2019 Filmhuis Lumen, Delft; 17-3-2019 Agora Theater, Lelystad.


© Jazzenzo 2010