Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trompettist Roy Hargrove (49) overleden

door: Erno Elsinga


Roy Hargrove in 2009 in Bimhuis.

Foto © Ron Beenen.


De Amerikaanse trompettist Roy Hargrove, een van de grootste beloftes van de huidige jazzgeneratie en bruggenbouwer naar overige genres zoals hiphop en R&B, is vrijdag in New York City overleden aan een hartaanval. Hargrove, tweevoudig Grammy-winnaar, werd 49 jaar.

Hargrove, begin jaren negentig gelanceerd als de grote belofte na Wynton Marsalis, studeerde slechts een jaar aan Boston's Berklee College of Music. Daarna kreeg zijn carriere snel vorm door soloalbums en zijn samenwerkingen met onder andere Herbie Hancock, Sonny Rollins, Oscar Peterson, Johnny Griffin en Marsalis. 

Hargrove wijdde zich aan de beboptraditie en kruidde gaandeweg hedendaagse jazz met een flinke portie groove en funk. Begin 2000 nam hij het album 'Mama’s Gun' op met Erykah Badu en met D'Angelo het album 'Voodoo'. In 2014 verscheen met laatstgenoemde ook nog 'Black Messiah'.Roy Hargrove Quintet in 2018 op North Sea Jazz.

Foto © Olga Beumer.


Grammy's
Illustratief voor Hargrove waren de Grammy's die hij in twee uiteenlopende categorieën ontving. In 2003 sleepte hij de Award Best Jazz Instrumental Album in de wacht voor zijn album 'Directions in Music', een post-bop supergroep met Herbie Hancock en Michael Brecker. En in 1998 werd hij onderscheiden met Best Latin Jazz Performance voor zijn Afro-Cubaans project 'Havanna'.

Hargrove, die ook negatief in het nieuws kwam vanwege zijn drugsgebruik, speelde veelvuldig in Nederland en bijna jaarlijks op North Sea Jazz Festival. De laatste keer afgelopen zomer, toen hij een wisselvallig concert gaf met zijn kwintet (met onder andere altsaxofonist Justin Robinson) en zich ontpopte als crooner.


© Jazzenzo 2010