Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Marcin Wasilewski Trio - Live

CD-RECENSIE

Marcin Wasilewski Trio - Live
bezetting: Marcin Wasilewski piano; Slawomir Kurkiewicz contrabas; Michal Miskiewicz drums
opgenomen: augustus 2016, Jazz Middelheim, Antwerpen
uitgebracht: 13 september 2018
label: ECM Records
aantal stukken: 6
tijdsduur: 64’18
website: www.marcinwasilewskitrio.com - www.ecmrecords.com
door: Mathijs van den BergDe mannen van het Marcin Wasilewski Trio spelen al vijfentwintig jaar samen, aanvankelijk onder de naam Simple Acoustic Trio. Ook maakten ze deel uit van het Tomasz Stanko Quartet. Dit is pas hun eerste live-album. Het betreft opnamen die gemaakt werden tijdens het Antwerpse festival Jazz Middelheim in 2016 en laat op zes flink uitgesponnen nummers een uiterst bezield trio horen.

De composities zijn op één na – ‘Night Train To You’ van ‘Faithful’ uit 2011 – afkomstig van het twee jaar daarvoor verschenen ‘Spark of Life’, waarop tenorsaxofonist Joakim Milder meespeelt. Voor deze cd zijn vooral stukken gekozen die op die plaat in triobezetting zijn uitgevoerd. Op de openingstrack, waarop ‘Spark Of life’ en ‘Sudovian Dance’ in elkaar overvloeien, wordt Milders bijdrage niet gemist. Door hun levenslange samenspel klinkt het Marcin Wasilewski Trio als een organisch geheel. 

Hoewel de nummers gemiddeld tien minuten duren, weet de muziek van A tot Z te boeien. De sterke composities en melodieën geven de groep alle ruimte voor sprankelende improvisaties, zoals op ‘Three Reflections’ met een indrukwekkend slot van ‘Night Train To You’, dat nog energieker klinkt dan het origineel. Door het open, lichte spel en de vaart die erin gehouden wordt, ademt de muziek een enorme vrijheid.

De Police-cover 'Message In A Bottle’ heeft de groep zich volledig eigen gemaakt; de uitvoering vormt het bewijs hoe jazz iets aan pop kan toevoegen. Het ruimtelijke ‘Austin’ laat de ingetogen kant van het trio mooi horen. De finale is een bewerking van ‘Actual Proof’ van Herbie Hancock, waarbij je de volumeknop weer lekker open kunt zetten. Het Marcin Wasilewski Trio maakt met deze opname opnieuw duidelijk één van de beste pianotrio’s van dit moment te zijn.Log in bij Spotify om dit album te beluisteren.


© Jazzenzo 2010