Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Mudita – Listen To The Sound Of The Forest

CD-RECENSIE

Mudita – Listen To The Sound Of The Forest
bezetting: Sanne Rambags zang en gedichten; Sjoerd van Eijck piano; Koen Smits trompet en effecten
opgenomen: januari 2018, Fattoria Musica, Osnabrück
uitgebracht: mei 2018
label: Zennez Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 50’13
website: www.muditamusic.nl - www.zennezrecords.com
door: Erno ElsingaZangeres Sanne Rambags gaf in de zomer van dit jaar een concert in de open lucht waarbij de bezoekers geblinddoekt werden. De toehoorders reageerden na afloop enthousiast. Niet alleen drong de meditatieve of verstilde muziek ten volle door, ook de omgevingsgeluiden werden tot in detail gehoord. Een gevoel van totale ontspanning drong zich op: één zijn met.

Die essentie wordt voortgezet op ‘Listen To The Sound Of The Forest’, het debuutalbum van Rambags trio Mudita.

Sanne Rambags (1994) debuteerde in 2017 met het goed ontvangen ‘Under The Surface’ dat ze opnam met drummer Joost Lijbaart en gitarist Bram Stadhouders. Ook voor Mudita – met trompettist Koen Smits en pianist Sjoerd van Eijck – is de uitwerking van het Noorse landschap met haar fjorden, bergen en bossen op de menselijke ziel de belangrijkste inspiratiebron. De sereniteit daarvan vangt Rambags op intrigerende wijze in haar composities en poëtische teksten, een kader waaruit gevoelige improvisaties ontsnappen die de band tussen mens en natuur verbindt.

Piano, trompet en stem dwalen zonder ritme door de ruimte, ingetogen op weg naar bevrijding. Prachtig zijn de loepzuivere stemimprovisaties van Sanne Rambags: van ingetogen tot voorzichtig euforisch en van indachtig tot mysterieus. Stilte, spaarzame pianoklanken en een dolende trompet – met effecten een mist optrekkend - vergezellen Rambags, majestueus de sfeer van rustgevende natuur weergevend. 

Zelden hoor je een album waarvan de inspiratiebron daadwerkelijk de lading dekt. Bij ‘Listen To The Sound Of The Forest’ is dat absoluut het geval.Promo.


© Jazzenzo 2010