Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trompettist Tomasz Stanko (76) overleden

1 aug - De Poolse trompettist en componist Tomasz Stanko is op 76-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Stanko had zijn wortels in de free jazz en avant-garde, werkte met illustere collega's en had een eigen kwartet en kwintet.Tomasz Stanko 1942 - 2018.
Foto © Andrzej Tyszko.


Tomasz Stanko was geliefd in Polen maar zijn reputatie gold wereldwijd. Zo maakte hij in de jaren tachtig deel uit van Cecil Taylor's Big Band en werkte hij samen met onder meer Jack DeJohnette, Dave Holland, Reggie Workman, Rufus Reid, Lester Bowie, David Murray, Manu Katché en Chico Freeman. 

Stanko werd beïnvloed door Miles Davis en Chet Baker maar vond al snel via Ornette Coleman en Don Cherry het pad naar de free jazz en avant-garde.

In 2013 verscheen Stanko's laatste album 'Wislawa' dat hij opnam met zijn New York Quartet, geïnspireerd op de werken van de Poolse dichter Wislawa Szymborska. De trompettist bracht zo'n dertig albums uit - een aantal bij ECM - waarvan de eerste, 'Fish Face', verscheen in 1974. ‘Litania’, uit 1997, geldt als een van zijn bekendste albums.

Tomasz Stanko woonde in Manhattan. Hij stierf op 29 juli in Warschau.Remembering Tomasz Stanko by ECM.


© Jazzenzo 2010