Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Duo Dulfer Directie

CD-RECENSIE

Duo Dulfer Directie
bezetting: Hans Dulfer tenorsaxofoon; Cyril Directie drums en percussie. Gasten: Henny Vrienten, Candy Dulfer, Aram Kersbergen, Joseph Bowie, The Kaseko Newborns
opgenomen: 2017, Bullet Sound Studio’s
uitgebracht: 15 juni 2018
label: Zip Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 31’11
website: hansdulfer.nl - ziprecords.com
door: Erno Elsinga


Na vijftien jaar weer een cd van Hans Dulfer. Naar een idee van drummer Cyril Directie die een jam van enkele jaren geleden terugvond waar beide heren de teugels flink laten vieren. Een duo-plaat met improvisaties waar gevoeglijk muzikale vrienden aan werden toegevoegd mondde zodoende uit in een bonte verzameling muziekjes waar je blij van wordt.

Ter gelegenheid van zijn 78ste verjaardag zette Dulfer in mei van dit jaar de Melkweg nog moeiteloos op zijn kop. Wie ‘Duo Dulfer Directie’ hoort snapt meteen waarom. De energieke rauwheid waarmee Dulfer zijn tenor koppelt aan een catchy en uiteenlopend repertoire werkt aanstekelijk. De getapte grooves en rijke improvisaties van Directie vormen een heerlijke voedingsbodem.

Twaalf nummers in een half uur is al een hele prestatie. Daarin ook nog impro, funk, reggae, disco, kaseko en oosterse elementen te smeden tot een smakelijk feestje is ronduit knap. In bijvoorbeeld ‘Return of the Tibetan Monks’ waarin Dulfer zijn tenor elektronisch vervormd, en ‘Arab Spring Market’, met Candy Dulfer, sluiten respectievelijk de oosterse bezwerende bezinning en -feestelijkheid naadloos bij elkaar aan.

De vette disco met Joseph Bowie, het reggae-achtige ‘Riding West’ met Henny Vrienten, de funkinvloeden van dochter Candy in ‘Waterside Walk’, het gevoelige ‘A Story to Tell’ met Aram Kersbergen of het aanstekelijke ‘Casser les Corps’ met The Kasseko Newborns: gepokt en gemazeld laten Dulfer en Directie het op zijn beloop. Voorzien van kwinkslagen en rauwe improvisaties.

In het indachtig uitwaaierende solostuk ‘Just Dulfer’ en het afsluitende duostuk ‘Rollin’ Out’ horen we waar de tenorist de mosterd haalt. ‘Duo Dulfer Directie’ duurt kort, maar je kunt er de hele zomer mee door.Log in bij Spotify om dit album te beluisteren.Waterside Walk ft. Candy Dulfer


© Jazzenzo 2010