Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Verloren gewaand album John Coltrane gevonden

8 jun - Van John Coltrane is een album teruggevonden met daarop twee composities van de saxofonist die nooit eerder te horen waren. Onder de titel 'Both Directions at Once: the Lost Album' verschijnt het album op 29 juni.John Coltrane (1926 - 1967).
Foto © Impulse! Records.


John Coltrane nam het album op 6 maart 1963 op in de Van Gelder Studios in New Jersey, met zijn Classic Quartet bestaande uit Jimmy Garrison op contrabas, pianist McCoy Tyner en Elvin Jones op drums. Het album zou uitgegeven worden door het label Impulse! maar de master tape raakte na de opname zoek in de studio. Coltrane had echter een kopie van de opnamen die hij aan zijn vrouw Naima gaf. Nadat het koppel in 1966 uit elkaar ging kwamen de opnamen in handen van de familie.

Op het album staan zeven stukken waarvan twee Coltrane-composities die niet eerder te horen waren, nu genoemd 'Untitled Original 11383' en 'Untitled Original 11386' met Coltrane op sopraansaxofoon. Een andere compositie 'One Up, One Down', was tot nu toe enkel op bootlegs te horen afkomstig uit jazzclub Birdland. Ook een niet eerder te horen versie van Nat King Cole's 'Nature Boy' staat op het album.

 

Albumhoes 'Both Directions at Once: the Lost Album'.


De gevonden opnamen dateren twee jaar voor het uitbrengen van 'Ascension', opgenomen en uitgebracht in 1965. Dat album wordt gezien als een keerpunt in Coltrane's muzikale carrière vanwege de omschakeling van conventionele- naar meer experimente muziek. 

Voor de liner notes werd Wayne Shorter geinterviewd. Volgens hem slaat de albumtitel 'Both Directions at Once' op een tip die hij van Coltrane kreeg: "je start in het begin van een zin om vervolgens tegelijkertijd terug te keren naar het begin en het einde." Volgens John Fordman, recensent voor The Guardian, kijkt Coltrane terug op de bebop en tegelijkertijd vooruit naar de mantra-achtige, spiritueel gedreven muziek die 'A Love Supreme' produceerde in 1964 (uitgebracht in 1965).

'Both Directions at Once: the Lost Album' verschijnt op 29 juni bij Impulse! op cd en vinyl. John Coltrane - Untitled Original 11383


© Jazzenzo 2010