Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Pablo Held Trio - Investigations

CD-RECENSIE

Pablo Held Trio - Investigations
bezetting: Pablo Held piano; Robert Landfermann contrabas;
Jonas Burgwinkel drums
opgenomen: 30 aug. – 2 sept. 2017, Deutschlandfunk Kammermusiksaal, Keulen
uitgebracht: 13 april 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 45.22
website: pabloheld.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


De 31-jarige pianist Pablo Held heeft een indrukwekkend aantal releases achter zijn naam staan: ‘Investigations’ is zijn tiende album met het trio dat hij op zijn negentiende oprichtte. Drie maanden geleden verscheen ‘Glow II’ voor zijn oude label Pirouet. Met zijn overstap naar het onafhankelijke Britse label Edition Records, dat grote acts als Phronesis, Tim Garland en Kenny Wheeler uitbrengt, hoopt de Duitser een groter publiek te bereiken.

Dat laatste doet hij niet door toegankelijker muziek te maken. Integendeel: Held staat erom bekend dat hij op elk nieuw album grenzen probeert te verleggen en dat doet hij ook nu weer. Hij werkt hierbij vanuit de traditie met veel ruimte voor improvisatie. Het trio wil vanuit geschreven arrangementen een zo groot mogelijke spontaniteit bereiken. 

Helds open geest en innovatieve instelling levert zeer verschillende stukken op die, doordat dit trio zo goed op elkaar is ingespeeld, steeds heel eigen klinken. De band kan binnen een nummer makkelijk overschakelen van subtiel spel naar energieke improvisaties, zoals op het openingsstuk ‘Investigations’. ‘Dr. Feeds’ is een vrij abstract nummer dat alle kanten op stuitert, waarna ‘I’ll Dream of Flowers’ weer heel lyrisch klinkt. ‘Birkenhain’ swingt als een trein.

Held putte de inspiratie uit zijn persoonlijke leven. Zo is ‘Stubborn’ een treffende verklanking van de koppigheid van zijn kinderen met een dreinend unisono en een dwarse frasering. Ook ‘April Sonne’ is een mooi voorbeeld van klankverbeelding: door Helds poëtische spel koester je je in de voorjaarszon. ‘Haiku Kit’ is geschreven voor vriend en collega-pianist Kit Downes.

De originele composities, het virtuoze vakmanschap en het herkenbare eigen geluid maken ‘Investigations’ tot een belangrijk jazzalbum. Een tip voor liefhebbers die van onversneden en avontuurlijke jazz houden.Pablo Held Trio - Investigations


© Jazzenzo 2010