Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Yuri Honing, Fay Claassen en New Cool Collective winnen Edison

21 mei - Yuri Honing, Fay Claassen en New Cool Collective hebben een Edison gewonnen in de categorie Jazz/World. Dat werd vanavond bekendgemaakt bij 'M', de talkshow gepresenteerd door Margriet van der Linden waar de winnaars te gast waren.Edison winnaars Benjamin Herman, Fay Claassen en Yuri Honing
te gast bij 'M'.Ode

Fay Claassen kreeg een Edison voor haar album 'Luck Child', opgenomen "onder de paraplu van het moeder-zijn", aldus Claassen in 'M'. Het album is opgedragen aan haar dochtertje Inga en bevat onder meer composities van Kenny Wheeler, Burt Bacharach, Ennio Morricone, Paul Simon en Paul McCartney. Van laatstgenoemde voerde Claassen in de tv-studio 'Blackbird' uit.

Bracht Claassen een ode aan het moederschap, met het Edison Jazz Nationaal winnende 'Goldbrun' brengt Yuri Honing een ode aan Europa. "Het is het meest dodelijke continent van de wereld, maar ook het meest cultuurrijke", zei Honing die zich "meer Europeaan dan Nederlander" voelt. Aansluitend speelde Honing solo het stuk 'Goldbrun 5'.

New Cool Collective Big Band won een Edison in de categorie World voor het album opgenomen met de Senegalese saxofonist Thierno Koite. Benjamin Herman verhaalde over hun eerste ontmoeting in een café in Dakar en bracht vervolgens 'Thierno' ten gehore, een ode aan de Senegalees.

De Edisons Jazz/World worden op 6 juli uitgereikt in de Rotterdamse LantarenVenster.

Update 22 mei: Overige winnaars zijn Christian McBride Big Band met 'Bringin’ It' (Jazz Internationaal), Cécile McLorin Salvant met 'Dreams And Daggers' (Jazz Vocaal Internationaal), Thundercat met 'Drunk' (Soul & Beyond) en Herman Schoonderwalt met 'The Winner' (Het Document).Recensies winnende albums:


© Jazzenzo 2010